Понедельник, 25 марта 2024 19:03

Пов’язують із терактом у «Крокус Сіті» під Москвою: що відомо про «Ісламську державу-Хорасан»

Родичі вантажать труну жертви подвійного теракту, скоєного смертниками, які вбили десятки людей біля аеропорту Кабула в серпні 2021 року. Відповідальність за напад взяло на себе угруповання «Ісламська держава-Хорасан»

Понад 100 людей загинули після нападу озброєних осіб у концертному залі в Московській області. Це стало найбільшим терактом у Росії за останні десятиліття.

Відповідальність за напад 22 березня взяло на себе бойове угруповання «Ісламська держава» (ІД), яку визнали терористичною у багатьох країнах світу. Офіційні особи США заявили, що за інцидентом стоїть регіональне відділення групи – «Ісламська держава-Хорасан» (IД-Х). Що про це угруповання відомо?

Ця гілка організації базується в Афганістані і раніше вже атакувала російське посольство в Кабулі та погрожувала здійснити напади всередині Росії.

Коли з’явилася «ІД-Хорасан»?

Регіональна гілка «Ісламської держави» була заснована в Афганістані наприкінці 2014 року, того самого року, коли «ІДІЛ» захопила значні території Іраку та Сирії та заявила про самопроголошений халіфат або державу, яка керується законом Шаріату. Пізніше «Ісламська держава» зазнала поразки від коаліції під проводом США.

«ІД-Хорасан» спочатку захопила невеликі осередки території в східному та північному Афганістані в межах ширших амбіцій експансії по Південній та Центральній Азії. Назва «Хорасан» насправді є топонімом на позначення історичного регіону, який охоплював частини сучасного Афганістану, Ірану та Центральної Азії.

Але «ІД-Хорасан» почала відступати зі своїх територіальних опорних пунктів в Афганістані приблизно в 2019 році після того, як потрапила під посилені вогневі атаки з боку афганських та іноземних сил, а також «Талібану» – іншого бойового угруповання. Тоді «ІД-Хорасан» почала застосовувати нову стратегію війни у міській забудові.

Звідки походять бойовики «ІД-Хорасан»?

Гілку «ІДІЛ» заснували незадоволені члени афганського «Талібану», пакистанського угруповання «Талібан», також відомого як Техрік-і-«Талібан» Пакистан та «Аль-Каїди», які заявили про прихильність до «ІДІЛ».

З роками лави «ІД-Хорасан» поповнювалися місцевими новобранцями та іноземними бойовиками, особливо з колишніх радянських республік Центральної Азії.

«Крокус Сіті Холл» після смертоносного теракту в Московській області, відповідальність за який взяла на себе «Ісламська держава»

«Крокус Сіті Холл» після смертоносного теракту в Московській області, відповідальність за який взяла на себе «Ісламська держава»

У звіті Ради Безпеки ООН, оприлюдненому в червні 2023 року, йдеться про те, що серед бойовиків «ІД-Хорасан» були громадяни Пакистану, Ірану, Азербайджану, Туреччини, Росії, Таджикистану, Узбекистану та невелика кількість арабських бойовиків із Сирії, які прибули до Афганістану.

Рада безпеки ООН заявила, що кількість бойовиків «ІД-Хорасан» в Афганістані коливається «від 4000 до 6000», включаючи членів сімей. Деякі експерти вважають, що ця цифра значно менша.

Які атаки здійснила «ІД-Хорасан»?

Організація «ІД-Хорасан» раніше атакувала афганські та міжнародні сили, а також «Талібан». Угруповання також здійснювала атаки на релігійні меншини Афганістану.

У серпні 2021 року, коли іноземні війська виводили з Афганістану, угруповання здійснило одну зі своїх найгучніших атак, вбивши 170 мирних жителів Афганістану та 13 військовослужбовців США в міжнародному аеропорту Кабула.

Після того, як «Талібан» захопив владу в Афганістані, «ІД-Хорасан» почала здійснювати напади на офіційних осіб Талібану, на іноземних громадян та посольства, афганську громаду хазарейців, які сповідують шиїзм, та інших осіб, яких вона вважає несумісними з її власною радикальною інтерпретацією ісламу.

21 березня «ІД-Хорасан» взяла на себе відповідальність за напад біля банку в місті Кандагар на півдні Афганістану, в результаті якого загинула щонайменше 21 людина, більшість з яких були членами «Талібану».

Група також здійснювала атаки за кордонами Афганістану.

У січні «ІД-Хорасан» звинуватили у вбивстві понад 90 людей у місті Керман на півдні Ірану, що стало наймасовішим нападом в ісламській республіці за останні десятиліття.

Експерти кажуть, що «ІД-Хорасан» залишається стійкою силою, попри те, що сотні її бійців були заарештовані або вбиті «Талібаном» після 2021 року.

«ІД-Хорасан» є, мабуть, найактивнішою та найпотужнішою з усіх регіональних філій «Ісламської держави» сьогодні», – каже Майкл Кугельман, директор Інституту Південної Азії Центру Вільсона у Вашингтоні.

Чому «ІД-Хорасан» може стояти за терактом в Росії?

У вересні 2022 року угруповання взяло на себе відповідальність за теракт, який скоїв смертник біля посольства Росії в Кабулі, внаслідок якого загинули щонайменше шість осіб, у тому числі двоє співробітників посольства.

Напад не здивував оглядачів, які заявили, що «ІДІЛ» давно погрожувала здійснити атаки всередині Росії.

Лукас Веббер, співзасновник і редактор MilitantWire.com, сказав, що «ІДІЛ» від початку називала Росію поряд із Сполученими Штатами головним своїм ворогом.

«Це лише посилилося в 2015 році, коли Росія здійснила військове втручання в Сирії, щоб підтримати уряд», – сказав він, маючи на увазі підтримку Москвою президента Башара аль-Асада в громадянській війні в Сирії.

«І це продовжувало посилюватися після різноманітних військових втручань з боку держави, а також з боку ПВК Росії в Африці», під час яких бойовики «ІДІЛ» були також цілями нападів і ударів, додав Веббер.

Експерти вважають, що підтримка Москвою «Талібану» також могла стати мотивом нападу.

Росія, як і більшість міжнародної спільноти, не визнає уряд «Талібану» та офіційно нібито вважає радикальну ісламістську групу терористичною організацією. Але в реальності у Москві неодноразово приймала офіційних осіб «Талібану» і Росія є однією із небагатьох країн, що залишили посольство в Кабулі після того, як контроль над Афганістаном і його столицею встановив «Талібан».

У матеріалі використані напрацювання Ріда Стендіша і Ніла Боудлера.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.