Среда, 14 февраля 2024 14:08

Компаніям Ахметова можуть дозволити вивести дивіденди за кордон. Про це просить Кабмін

тес,дтек,курахівська

Кабінет Міністрів попросив Національний банк дозволити кільком компаніям Ріната Ахметова перерахувати за кордон валютні дивіденди. Гроші потрібні іноземним компаніям ДТЕК на виплату боргів.

Про це йдеться в розпорядженні уряду, передає LIGA.net

Наприклад, "ДТЕК Енерго" на кінець 2023 року має $1,14 млрд боргу за євробондами. За умовами реструктуризації 2021 року група повинна щокварталу виплачувати купон в розмірі $26 млн, а раз на півроку – проводити погашення на $10 млн.

DTEK Energy B.V. не має власного операційного доходу й минулого літа повідомила Кабміну, що не зможе виконувати зобов’язання за єврооблігаціями без дивідендів з України.

"У разі невиплати щоквартального купонного доходу на адресу кредиторів кредитори вимагатимуть погашення всього наявного боргу в сумі $1,14 млрд, що може призвести до дефолту групи ДТЕК Енерго", – сказано в клопотанні.

Зараз DTEK Energy потрібно $52,2 млн для сплати купона за четвертий квартал 2023 року і перший квартал 2024 року, а також $10 млн на погашення.

Кабмін вважає, що НБУ варто дозволити переказ дивідендів за кордон з урахуванням важливості компанії в умовах воєнного стану.

"ДТЕК Енерго" – один із найбільших виробників електроенергії в України. Компанія має вісім теплових електростанцій, дві з яких – Запорізька (Енергодар) та Луганська (Щастя) – розташовані на тимчасово окупованих територіях.

Клопотання Кабміну стосуються ДТЕК Курахівська теплова електрична станція ($30,37 млн) і ДТЕК Павлоградвугілля ($31,85 млн).

Такі самі клопотання направлені до НБУ щодо дивідендів на користь:

  • "ДТЕК Нафтогаз" з боку "Нафтогазвидобування" ($32,48 млн). Її материнській компанії DTEK Oil&Gas Production B.V. потрібна валюта на сплату купонного платежу в сумі $14,34 млн і погашення тіла боргу в сумі $50 млн.
  • "ДТЕК ВДЕ" з боку ДТЕК Покровська сонячна електростанція (55,25 млн євро). Її материнській компанії DTEK Renewables Finance B.V. потрібні ці гроші на погашення кредиту.

Автор: Галина Ялівець

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.