Четверг, 11 апреля 2024 09:06

ВР підтримала у першому читанні законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки

Ініціативу підтримали 264 депутати

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №10439 про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ), повідомляють народні депутати.

За словами народного обранця від фракції «Європейська солідарність» Олексія Гончаренка ініціативу підтримали 264 депутати.

Нова редакція законопроєкту передбачає:

  • відбір і подання на розгляд Прем’єр-міністра України не більше двох кандидатур на посаду директора БЕБ;
  • перші строки для незалежних оцінок (аудитів) ефективності діяльності БЕБ (проведення оцінки здійснюється Комісією після завершення першого і третього року на посаді Директора Бюро економічної безпеки України);
  • доопрацьований механізм атестації працівників БЕБ, строк проведення якої не може перевищувати дванадцяти місяців;
  • директор Бюро економічної безпеки України формує нову дисциплінарну комісію

Бюро економічної безпеки. Чому новостворений орган чекає перезавантаження? (відео)

Будь ласка, зачекайте

Народний депутат від «Голосу», перший заступник голови податкового комітету ВР Ярослав Железняк написав у телеграмі, що поправками передбачена обовʼязкова переатестація, а визначальний голос надається міжнародним представникам. Також Голова коаліції Давид Арахамія взяв на себе зобов’язання врахувати до другого читання зауваження бізнесу, МВФ та G7.

Раніше бізнес-асоціації випустили спільну заяву щодо законопроєкту та зазначили, що в законопроєкті відсутні:

  • чітка процедура переатестації всіх кадрів, яка б містила ключові запобіжники, зокрема щодо унеможливлення поновлення судами працівників, які не пройшли таку переатестацію;
  • включення міжнародних експертів до кадрової комісії з переатестації всіх поточних співробітників БЕБ та комісії з відбору нових працівників БЕБ;
  • посилення аналітичної функції Бюро шляхом надання безоплатного доступу для БЕБ до існуючих державних інформаційних систем;
  • встановлення критеріїв ефективності роботи оновленого Бюро економічної безпеки та їх постійного контролю;
  • надання права кадровій комісії під час переатестації кадрів керуватися обґрунтованим сумнівом, який базується на фактах, документах тощо – під час перевірки доброчесності кандидата.

Ухвалення проєкту є однією з вимог МВФ. Також посли країн G7 у лютому цього року направили листа голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку, у якому наполягали, аби реформа Бюро економічної безпеки передбачала перезавантаження його керівництва на прозорому конкурсі та перевірку доброчесності інших співробітників органу.

Верховна Рада на засіданні 23 лютого не ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт про перезавантаження БЕБ, проти якого виступали посли країн G7 та українські бізнес-асоціації.

Форум

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.