Пятница, 26 января 2024 07:44

У Штатах вперше стратили в’язня за допомогою чистого азоту

Читать на русском

У Штатах вперше стратили в’язня за допомогою чистого азоту

У Штатах вперше стратили в’язня за допомогою чистого азоту

У четвер, 25 січня, у штаті Алабама, США, вперше стратили засудженого за допомогою газоподібного азоту. Штат просуває цей метод як простішу альтернативу смертельним ін’єкціям.

Про це пише Reuters.

Вперше у США провели смертну кару із застосуванням чистого азоту. Страта 58-річного Кеннета Сміта відбулася у місті Етмор у штаті Алабама.

У 1988 році Сміт скоїв вбивство 45-річної жінки, яке замовив її чоловік-священик для отримання страховки та виплати боргів. Засуджений та його захист намагалися домогтися заборони на проведення страти, але суд їхнє клопотання відхилив.

Покарання з використанням азоту передбачає, що ув’язненому дають дихати тільки цією речовиною, позбавляючи його кисню. Цей метод дозволений в Алабамі, Оклахомі та Міссісіпі, але поки що жодного разу не застосовувався. В Алабамі така кара була дозволена у 2018 році через нестачу препаратів, які використовуються для проведення смертельних ін’єкцій. Прибічники нового методу говорили, що він буде безболісним.

Повідомляється, що американській владі довелося вдатися до способу страти, що раніше не використовувався, через фізіологічні особливості засудженого. У листопаді 2022 року пройшла перша спроба стратити Сміта за допомогою стандартної для США смертельної ін’єкції. Однак тоді у нього не змогли знайти відповідної вени для голки.

Страта почалася о 7:53 вечора (01:53 за Гринвічем у п’ятницю), а Сміт був оголошений мертвим о 20:25 (02:25 за Гринвічем), повідомили представники в’язниці.

Експерти ООН з прав людини та адвокати засудженого намагалися запобігти цьому, кажучи, що цей метод є ризикованим, експериментальним і може призвести до тяжкої смерті або несмертельних травм.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.