Пятница, 08 марта 2024 17:47

Чехія: активісти зібрали кошти на 10 тисяч дронів для України

Чехи створили ініціативу «Група Д» в грудні 2023 року під патронатом начальника Генштабу чеської армії Карела Ржегка (ліворуч), її обличчям став актор Ондржей Ветхи

У Чехії зібрали понад 140 мільйонів крон (приблизно 6 мільйонів доларів) для закупки 10 тисяч дронів Nemesis FPV для України. Про це в п’ятницю на пресконференції в Празі повідомили представники громадянської ініціативи «Група Д».

Демонстрацію безпілотника, здатного нести камеру, а також скидати боєприпаси, провели на подвір’ї Стракової академії, резиденції чеського уряду. Ініціатори збору «Допоможи Україні» кажуть, що конструкція дронів Nemesis розроблена з урахуванням особливостей використання українськими військовими та надалі адаптуватиметься до їхніх потреб.

«Наша мета поставити не десяток тисяч, а десятки тисяч дронів. Це проєкт, який вже виходить за межі Чеської Республіки, тому ми активно ведемо переговори про залучення інших країн», – сказав чеський актор Ондржей Ветхи, який став обличчям ініціативи.

Чехи створили ініціативу «Група Д» в грудні 2023 року під патронатом начальника Генштабу чеської армії Карела Ржегка, туди також увійшли армійці в запасі і товариство Post Bellum (Пам’ять народу), що займається історичною спадщиною.

Як зазначив Мартін Кроупа, голова ради Post Bellum, 40 відсотків донорів, які переказали гроші для дронів – жінки, які не пошкодували кошти з домашнього бюджету.

«Група Д» фінансує та виробляє безпілотники, а також навчає українських військових.

Дотепер Росія переважає Україну за кількістю безпілотників FPV, що може впливати на ситуацію на полі бою.

Раніше 8 березня президент Чехії повідомив, що країні та і її партнерам вдалося зібрати кошти для закупівлі першої партії в 300 тисяч артилерійських боєприпасів для України.

Форум

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.