Среда, 20 марта 2024 15:49

Червоноград може стати Шептицьким, назви змінять Южне, Павлоград, Синельникове – рішення комітету ВР

Червоноград – не Кристинопіль чи Христинопіль, а Шептицький, вирішили депутати Верховної Ради

Комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради 20 березня ухвалив рішення перейменувати місто Червоноград у Львівській області на Шептицький. Також назви змінять два міста в Дніпропетровській області – Павлоград матиме імʼя Матвіїв, Синельникове – Ріднопіль, а місто Южне в Одеській області перейменують на Порт-Аненталь.

«Щодо Червонограда були довгі дискусії з 1994 року. Український інститут національної пам’яті і результат референдуму 1994 року говорили, щоб Червоноград перейменувати на Христинопіль. Сьогодні на комітеті була підтримана пропозиція щодо назви Шептицький, що обговорювалось громадою», – каже член комітету Роман Лозинський.

У Червонограді (тоді Кристинопіль) у 1762 році був заснований монастир отців василіян, у якому в 1892 році майбутній митрополит Андрей Шептицький склав монаші обіти, а згодом при цьому монастирі викладав богословʼя.

15 лютого 1951 року в Москві було укладено угоду між СРСР і Польською Народною Республікою про обмін ділянками державних територій. Згідно з цим документом, Кристинопіль був перейменований на Червоноград.

Також депутати ухвалили рішення щодо перейменування загалом 109 населених пунктів, з яких пʼять міст, решта – це села і селища. Громади міст, зокрема і Червонограда, не подали на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо перейменування міст. У Червонограді не дійшли згоди.

109 населених пунктів підпадають під перейменування згідно з Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» – хоч якою б була думка громади.

Тепер питання про перейменування 109 населених пунктів буде винесене на голосування в парламенті.

Форум

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.