Пятница, 19 апреля 2024 15:12

Росія була згодна на введення військ НАТО в Україну, — Лавров

Читать на русском

Росія була згодна на введення військ НАТО в Україну, — Лавров

Росія була згодна на введення військ НАТО в Україну, — Лавров

За його словами, Кремль у 2022 році був готовий надати Києву гарантії, які запитувала українська делегація. Однак реалізація положень 5-ї статті, якби війська НАТО передислокували в Україну, не поширювалася на Крим і Донбас.

У п’ятницю, 19 квітня, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що в разі ухвалення стамбульських домовленостей до України було б застосовано 5-ту статтю НАТО, проте з певними умовами. Про це він повідомив в інтерв’ю радіостанціям "Говорит Москва", "Супутник" і "Комсомольская правда", пише російське видання rg.ru.

"Гарантії були дуже прості. У підсумку ми були готові піти на те, щоб, як хотіла українська делегація, ці гарантії були гранично серйозними", — заявив міністр.

Водночас однією з умов, за словами Лаврова, було незастосування цієї статті, положення якої мають на увазі військову допомогу Альянсу в разі збройного нападу, до вже анексованого Криму та окупованих регіонів Донбасу.

"Записано було спеціально, що ці гарантії безпеки не поширюються на Крим і Донбас, що, загалом-то, означало, що їх чіпати не можна, а то жоні гарантії не діютимуть", — пояснив Лавров.

Тобто в разі, якби ці території зазнали атаки, то домовленості мали б одразу анулюватися.

Крім того, у Стамбульському договорі було записано, що в Україні не буде жодних іноземних військових баз і навчань за участю третіх країн, "за винятком випадків згоди всіх країн-гарантів, включно з нами і Китаєм".

Також головний дипломат країни-агресора сказав, що у РФ немає жодної віри Україні, і Росія більше не робитиме пауз у бойових діях за жодних умов.

Лавров підкреслив, що в Росії сьогодні повністю впевнені: "спеціальну військову операцію" потрібно продовжувати.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.