Понедельник, 29 апреля 2024 06:08

Ексміністра Грузії з євроінтеграції затримали на акції проти закону про «іноагентів» у Тбілісі

Учасники акції протесту в Тбілісі, Грузія, 28 квітня 2024 року

Колишнього держміністра Грузії з євроінтеграції, старшого наукового співробітника Фонду Ронделі Алексі Петріашвілі затримали ввечері 28 квітні на акції в Тбілісі проти закону про «іноагентів», передає проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Телекомпанія «Формула» показала кадри затримання Петріашвілі. У МВС Грузії заявили, що його затримали за статтями 166 і 173 адміністративного кодексу (дрібне хуліганство і непокора поліції).

У столиці Грузії Тбілісі 28 квітня відбувся марш опозиції проти закону про так званих «іноземних агентів». Протестувальники пройшли від площі Республіки до парламенту Грузії в центрі міста. Учасники ходи скандували назву країни та гасло «Ні російському закону». На будівлю парламенту було спроєктовано напис «Росія – окупант» і прапор Грузії.

Ситуація біля парламенту Грузії загострилася, коли учасники акції спробували знести штучні огорожі, розташовані біля будівлі законодавчого органу. Демонстранти хотіли пройти до сцени, яку встановили до мітингу владної партії «Грузинська мрія», запланованого на 29 квітня.

Вранці 29 квітня у парламенті Грузії почнеться обговорення законопроєкту в другому читанні. Коли документ винесуть на голосування, наразі невідомо.

Опозиція заявляє, що закон про «іноагентів» ухвалюється владною партією за вказівкою з Москви. Автори законопроєкту це заперечують.

Міжнародні партнери Грузії заявляють, що затвердження законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу» віддалить країну від Євросоюзу, натомість у Москві хвалять ініціативу «Грузинської мрії». Із заявами на підтримку закону виступили, зокрема, речник президента РФ Дмитро Пєсков, спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін, голова МЗС Росії.

У владній партії «Грузинська мрія» обіцяють вивести на вулиці 29 квітня прихильників законопроєкту.

2023 року аналогічний документ був відкликаний авторами з парламенту після вуличних протестів.

Форум

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.