Среда, 10 января 2024 20:08

Черкаські освітяни купують коштовне м’ясо у скандального постачальника

Читать на русском

Черкаські освітяни купують коштовне м’ясо у скандального постачальника

Черкаські освітяни купують коштовне м’ясо у скандального постачальника

Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради підписав 9 січня рекордну для себе угоду на постачання м’яса до дошкільних навчальних закладів. Унаслідок проведеної процедури закупівель ціни на м’ясо для черкаських дітей будуть суттєво вищими за аналогічні продукти в різних куточках України, зокрема і на прифронтових територіях.

Відповідна інформація міститься у системі “Прозорро”.

23 грудня департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради оголосив відкриті торги на закупівлю майже 200 тонн різного м’яса, зокрема понад 100 тонн курячого філе. Пропозицію подало лише одне підприємство – товариство “Каштан-плюс”, з іменем якого пов’язана низка скандалів щодо закупівель освітянами продуктів харчування. Тривалий час це підприємство було фактично монополістом і зараз зберігає за собою постачання найбільш коштовних продуктів до освітніх закладів.

Зокрема, за результатом підписаної між “Каштаном-плюс” і департаментом освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради угоди вартість 1 кілограма курячого філе становитиме 220 гривень. У мережах роздрібної торгівлі аналогічні продукти продають за 150-170 гривень. Всього планується придбати курячого філе на суму в понад 23 млн гривень.

Також варто зазначити, що ціна філе, яке купується черкаськими освітянами, суттєво вища за ціну не лише у роздрібних магазинах, а і ту, яка пропонується іншим розпорядникам бюджетних коштів по всій Україні, включаючи прифронтові та деокуповані території, куди суттєво ускладнена логістика.

Зокрема наприкінці минулого року куряче філе постачалось до інфекційної лікарні Мирнограда, що на Донеччині, за ціною у 190 гривень за кілограм.

Окрім того, в один день із черкаським освітянами договір на постачання курячого філе також підписали, зокрема, в в місті Узин на Київщині, де ціна товару склала 175 гривень за кілограм.

Відділ освіти Кривозерської селищної ради на Миколаївщині також у цей день придбав філе по 200 гривень за кілограм, а на Житомирщині кількома днями раніше купили філе по 158 гривень за кілограм, безпосередньо у самому Житомирі м’ясо купують по 165 гривень за кілограм. На Вінничині 8 січня купували філе за 150 гривень за кілограм. Усе це для місцевих комунальних закладів, що передбачає відповідні витрати на логістику та складування.

На Черкащині ж останні угоди на придбання філе також були суттєво дешевшими. Зокрема, у Манківці філе купували по 188 гривень за кілограм, а у Смілі для потреб однієї з місцевих лікарень по 160 гривень за кілограм. Віднайти інформацію про більш коштовне філе у межах нещодавніх процедур та укладених звітів у системі “Прозорро” журналістам “18000” не вдалося.

 qrxiquieuiqqxant

Зазначимо, що нині вартість продуктів харчування для дошкільних навчальних закладів у більшій мірі покривають батьки, за формулою 60 % платять вони, а 40 % платить місцевий бюджет.

У межах відповідної угоди черкаські освітяни, окрім коштовного курячого філе, планують також придбати й інші позиції. Зокрема, морожені туші курей першої категорії коштуватимуть 130 гривень за кілограм, м’ясо лопатки свинини – 220 гривень, філе індика – 292 гривні, м’ясо яловичини – 294 гривні.

З боку департаменту освіти та гуманітарної політики відповідну угоду підписав його очільник – Богдан Бєлов, з боку ж підприємства – директор Іван Запорожець. Протягом багатьох років бенефеціаром підприємства “Каштан-плюс” була відома у місті бізнесова родина Олексинків. Утім в останні роки власники бізнесу змінились і нині ним офіційно є підприємець Іван Запорожець. Окрім нього, у компанії нібито працюють ще три особи, серед яких два водії, і саме вони постачатимуть продукти.

Політичними кураторами галузі освіти у Черкаській міській раді є представники партії “Слуга народу”. Зокрема, профільна заступниця міського голови Черкас Анатолія Бондаренка Анастасія Чубіна, призначена на посаду за квотами пропрезидентської політичної сили.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.