Воскресенье, 10 марта 2024 05:55

Плітки та скандали у соцмережах. Яку ще інформацію мають збирати “Слуги народу” по всій Україні?

Фото:  Плітки та скандали у соцмережах

На початку березня осередки “Слуги народу” по всій країні отримали вказівку заповнювати спеціальні таблички інформацією.

Про це громадську ініціативу “Голка” повідомили джерела у партії влади.

“Яку інформацію збирають? Це якийсь мікс між інформацією, яка треба для політичних паспортів ( такі роблять перед виборами) та звітністю роботи осередків (проводиться у міжвиборчий період) і приправлена ще якимись доволі дивними вимогами. Як правило, це пожвавлення у виборчому полі викликає не початок весни, а йде підготовка до виборів. Ну, або, може, комусь згори партії раптом треба показати себе і свою діяльність.

Наприкінці осені писали про те, що на Київщині розіслали телефонограми від вертикалі президента з вимогою готувати політичні паспорти. Але восени це явище охопило лише кілька районів. Принаймні інших підтверджень у нас тоді не було — джерела боялися говорити через те, що вказівки йшли через вертикаль ОП. Зараз — це загальноукраїнська тенденція по осередках “Слуг народу”. Наразі деякі вимоги по збору даних у “Слуг” вражають.

Є окрема рубрика “Плітки та сандали” у соцмережах. Цікаво, як на основі пліток будуть конструювати медіаполе або як будуть на них реагувати під час розробки старетії кризових комунікацій… Ну і є ще одна колонка в табличці: “роздача агітаційних матеріалів”…

Яку агітацію роздають тоді, коли нема виборів? Якщо це порівняти зі збором даних у “Європейській солідарності”, то там теж ведеться робота — інформацію збирають і систематизують, але на постійній основі і вона стосується роботи осередків і депутатів у регіонах. Так відбувається класичний моніторинг діяльності своїх партійців у міжвиборчий період. Залишається дочекатися, що із зібраною інформацією за цими параметрами робитимуть у партії влади”, – розповідає голова громадської ініціативи “Голка” Ірина Федорів.

Про те, як формують політичні паспорти, у регіонах “Голка” підготувала окремий матеріал для Міжнародного республіканського інституту (IRI).

Що таке політичний паспорт?

Політичні паспорти — це документи, які зазвичай створюють штаби політичних партій або кандидата для планування виборчої кампанії.

Сюди входить максимальний збір даних про всіх гравців на політичному полі та виборців. Якщо говорити про гравців, то у політичних паспортах міститься інформація про лояльність голів населених пунктів до влади, розподіл сил у місцевих радах (хто представляє більшість, а хто в опозиції), потенційних кандидатів від влади та опозиції на виборах. Також там може бути інформація про лідерів думок, які впливають на інформаційне поле певної території, результати соціологічних опитувань тощо.

Траплялися випадки, коли центральна влада в Україні формувала політичні паспорти за допомогою обласних державних адміністрацій. Використання адмінресурсу — порушення закону, бо це не відповідає функціям, які мають виконувати ці органи (звертаємо увагу на те, що використання списків виборців для формування політичного паспорту — це теж зловживання).

Так, у 2023 році представники громадської ініціативи “Голка” зафіксували телефонограму й офіційні листи, якими місцеві ради просили надати інформацію, заповнивши таблиці з даними.

Лист від заступника голови Бучанської районної державної (військової) адміністрації органам місцевого самоврядування, 2023 рік

Додатком до таких листів були таблиці, які, до речі, дають уявлення про те, як може виглядати політичний паспорт громади і яка в ньому може міститися інформація. Переглянути, які саме таблиці розіслала президентська вертикаль для формування паспорту і які дані збирали, можна за посиланням.

Скрин з таблиці, яку надсилали як додаток до прохань обласних адміністрацій у 2023 році

Про факти зловживання адмінресурсом з боку політичних опонентів потрібно говорити публічно тим більше, що партія влади, як і кожна парламентська партія, має державне фінансування. І вона його повинна використовувати для партійного будівництва.

Інформацію про гравців на політичному полі можна отримати з сайту ЦВК і тут варто звертати увагу не лише на результати останніх виборів, а й переглянути та проаналізувати дані попередніх виборів. Також додаткову інформацію можна отримати на сайтах провідних громадських організацій, які моніторять кандидатів та перебіг виборчого процесу під час виборів.

Але однієї інформації про політичних гравців на окрузі для формування політичного паспорту — замало. Тут ще треба зрозуміти, які фінансові ресурси є у політичних опонентів.

Звичайно, що у кожної політичної партії є офіційні і неофіційні бюджети. Про неофіційний бюджет можна мати розуміння, якщо є перевірені джерела, які нададуть інформацію.

Що стосується офіційних бюджетів, то скільки партії отримали коштів на рахунки і на що їх витратили можна подивитися на сайті НАЗК. Там є окремий Реєстр “POLITDATA”, де можна переглянути звіти партій. Також варто зауважити, що є низка громадських організацій та ЗМІ, які системно моніторять надходження та видатки партій і результатами їхніх розслідувань також можна скористатися, як і звітами кандидатів про надходження та видатки їхніх виборчих фондів, які мають бути розміщені на сайті ЦВК.

Проте потрібно враховувати, що фінансові ресурси — це не єдине, що мають мати партії та кандидати на час кампанії. Один з ключових ресурсів, який може замінити фінансовий або доповнити його — це часовий ресурс людей, які можуть бути лояльними до кандидата і партії та брати участь у кампанії. Кожна партія і кожен політик має працювати над залученням прихильників до своєї команди.

Що стосується виборців, то тут важливо розуміти, скільки їх є на окрузі, чим вони займаються, який їхній інтерес.

Створення або оновлення вже існуючих паспортів, як правило, відбувається саме перед виборами, бо через півроку інформація може бути настільки застарілою, що буде неможливо побудувати ефективну стратегію для агітації.

Саме тому у політичному паспорті мають бути результати останніх соціологічних досліджень. І це не обов’язково ті дослідження, які проводить штаб партії чи кандидата, бо, зазвичай, такі дослідження потребують немалих коштів. Можна використовувати дані соцопитувань, які є в публічному доступі. Наприклад, такі дослідження з подальшим оприлюдненням інформації замовляє Міжнародний республіканський інститут (IRI).

Тому для того, щоб оновлювати політичні паспорти, радимо стежити за результатами нових соціологічних опитувань, які можуть публікуватися на сайтах: “Рейтингу”, Київського міжнародного інституту соціології або Центру Разумкова.

Зокрема під час планування медіастратегії та агітаційної кампанії варто враховувати інформацію про те, якими джерелами інформації послуговуються виборці.

Результати соціологічного дослідження KMIC, вересень 2023 року

При чому у соціологічних дослідженнях варто звертати увагу не лише на загальну інформацію, а й на деталізацію та роз’яснення, які стосуються статі, віку, регіону, різновидів населених пунктів та доходу. І це стосується не лише того, якими джерелами інформації послуговуються виборці.

Окремо варто звернути увагу на те, представники яких партій входять до складу територіальних виборчих комісій і ким є ці представники. Тут важливо не лише представництво партій, а й хто займає керівні посади та по суті має більшість в комісії.

Це один з ключових факторів не лише під час виборчої кампанії, а й після виборів. Оскільки саме ТВК вводить у повноваження нових депутатів, якщо хтось із раніше обраних депутатів складає мандат.

Опубліковано на сайті проєкту "ГОЛКА"

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.