Пятница, 05 апреля 2024 17:13

Жінки в чоловічих професіях, персонал 50+ та спад в ІТ-галузі

Кадровий голод в Україні стає все більш відчутним. Ще в 2023 році 24% бізнесів заявляли про нестачу персоналу. Загалом кількість проєктів загального рекрутингу виросла на 16%.

Ринок горить з дефіцитом у 4,5 млн працівників на найближчі 10 років. І підприємці з дослідження в дослідження називають дефіцит кадрів – головною проблемою, яка заважає розвивати бізнес після "небезпеки працювати".

Нині найбільший попит зберігається на лінійний персонал, sales-менеджерів, працівників виробництва, бухгалтерів, торгових представників, будівельників, вузькопрофільних спеціалістів, лікарів.

Причини кадрового голоду очевидні – це і міграційні процеси, і той факт, що сотні тисяч українців стали на захист держави, і зміна пріоритетів та переоцінка цінностей. Як наслідок зросли зарплатні очікування кандидатів – до 22,5 тис. грн на місяць.

Реклама:

В той час за підрахунками онлайн-порталу з пошуку роботи середня зарплата до цього рівня все ще не дотягує і складає 20 тис.₴

Зважаючи на дефіцит кадрів та міграційні процеси – впевнена, рівень заробітних плат неминуче продовжить зростати, в перспективі — до рівня польських показників. Тому варто закладати хоча б +15% до зарплатного бюджету команди на цей рік і серйозно думати над підвищенням мотивації та залученості серед працівників.

Як втримати команду?

Фокус – на базовій безпеці: стабільна та вчасна зарплата, безперебійне світло та інтернет, бомбосховище, можливість гібридної зайнятості та ставлення з розумінням щодо морального та фізичного виснаження працівників в часи турбулентності.

Крім того, для залучення нових співробітників, важливо тримати фокус на бренді та репутації. Треба активно комунікувати про позицію компанії на ринку, цілі та цінності.

Ринок праці: яких спеціалістів шукають і де пропонують найбільші зарплати

Потрібно щиро дбати про працівників і перейти від декларацій до реальних справ в питаннях цінності персоналу для бізнесу, його утримання, розвитку, допомоги в складних ситуаціях. Не можна допускати огріхів: затримки зарплат, неекологічних звільнень. Кандидатів мало і тепер обирають саме вони.

Особливо це відчувається з наймом молоді: 18-25 років. Їх більше не заохотити просто грошима, а ось цікавими задачами, Big idea компанії, перспективами – можна.

Також варто пам’ятати про систему мотивації для всіх співробітників, вкладатися в навчання, тімбілдінг, створювати перспективи для команди та обов’язково говорити про це, щоб не допустити відтоку працівників. Бо хантинг зараз, як ніколи в тренді!

Тенденції, які допоможуть бізнесу вижити у 2024 році

Ні – гендерним стереотипам

Компанії вже починають наймати більше жінок та перевчати їх на чоловічі професії. Жінки вже почали працювати в шахтах, також загально по Україні стало більше водійок, транспортувальниць, працівниць складів, все більше жінок керують процесами на виробництвах.

Зважаючи на те, що війна триває і мобілізаційне законодавство може стати більш жорстким – тенденція до найму жінок буде лише посилюватися.

Роботодавці, в свою чергу, мають розуміти, що позбутися гендерних стереотипів – це лише половина справи. Деякі процеси мають бути підлаштовані відповідно під специфіку жіночої праці і фізичних можливостей жінки.

Ніколи не пізно побудувати кар’єру

Ще одна тенденція, яка може врятувати підприємців, – це залучення до роботи старших за віком спеціалістів. Раніше компанії намагалися наймати персонал в межах 25-50 років. Як не крути, а ейджизм в нас дуже поширений.

Зараз же, нарешті, активно запрошують на роботу працівників, які за віком вже не потрапляють під мобілізацію і молодих без досвіду. Тож, для когось цей період – вдала можливість для кар’єрного росту та реалізації давніх амбіцій.

Створення інклюзивного простору

Компаніям треба вже зараз думати про реінтеграцію ветеранів у робоче середовище І завчасно створювати простір, в якому буде зручно працювати людям з інвалідністю.

Починати ці процеси треба якнайскоріше. Якщо дивитися на проблематику більш масштабно – далеко не всі міста України достатньо безбар’єрні, наприклад. Є над чим працювати.

Бізнесу в будь-якому випадку доведеться підлаштовуватися під нові реалії, тримати у фокусі людські потреби та думати, як зробити роботу команди комфортнішою і, звісно, забути про всі можливі стереотипи. Інакше – власники компаній ризикують залишитися єдиними працівниками фірми.

ІТ – ніша-аутсайдер

Якщо раніше ІТ-ринок був сектором, куди всі хотіли потрапити, то тепер не часі перехід. Бо, якщо рівень зарплат на загальному ринку росте, то в ІТ-секторі – знижується.

В березні стартова зарплата для розробника-початківця вперше впала до $400/місяць, а Senior-позиції закривають з чеком $4500/місяць і нижче.

Попит на ІТ-спеціалістів загалом найменший за 5 років. На кінець 2023 року кількість кандидатів на вакансію була 13 до 1. 2024 рік остаточно зруйнував сподівання на краще.

Обсяг українського ІТ-експорту за січень склав $508 млн. До порівняння, в довоєнному січні 2022 року – експорт становив $639 млн.

Додати сюди ще точкові скорочення, наприклад історію з Grammarly, компанія нещодавно звільнила 20% персоналу, і життя айтівців остаточно втрачає яскраві фарби.

В чому причина стагнації ІТ-ринку України?

Звісно, вплинула війна. Український ІТ-ринок сильно залежить від закордонних клієнтів. А вони, свою чергу, бояться ризиків і обирають безпечні варіанти – Польщу, Румунію, Туреччину, Грузію, Вірменію, Азербайджан.

Але також треба зважати на загальну кризу ІТ та світову рецесію.

Сектор надто довго був гарячим і стався органічний відкат, який переріс в кризу. Також вплинуло підвищення облікових ставок світових банків і, як наслідок, – запуск нових продуктів відтермінували.

Але є ще один цікавий фактор – постковідний синдром після буму цифровізації та віддаленої праці – відбувся ще один відкат.

Всі вищезгадані чинники разом спричинили теперішню кризу на українському ІТ-ринку. За результатами 2023 року кількість запитів на підбір розробників впала на 46%, порівняно з даними 2021 року.

Де робота для розробників є

Зараз більшість айтівців дивляться в бік закордонних ринків. Там, незважаючи на світову рецесію, справи йдуть трішки краще.

США залишається лідером за кількістю вакансій і рівнем зарплат, а також подає обережні сигнали про повільне відновлення сектору.

Найвища середня зарплата розробника в США становить $110 тис/рік. У 2023 році американський ринок теж трясонуло: кількість вакансій розробників впала з 31 тис. до 8 тис., але піднялася до понад 12 тис. у 2024 році.

Загально, це може свідчити про повільне відновлення ринку. Якщо ІТ-сектор у США подолає кризу – то неминуче підтягне і український ІТ-ринок. Проте наразі про великі сподівання говорити зарано.

Також обережний ріст кількості вакансій ІТ на початку 2024 почали показувати Німеччина, Нідерланди, Польща.

В IT – надія на АІ

Продуктові компанії, які займаються розробкою алгоритмів на основі штучного інтелекту мають деяку перевагу над іншими айтівцями – адже тренд на АІ росте.

Від онлайн-помічників, які розшифровують відеоконференції до генерації високоякісного відео – продукти на основі штучного інтелекту захоплюють світ, а значить розробники, що працюють над їхнім створенням – матимуть попит.

Більше того зараз існує світовий тренд саме на створення AI-застосунків компаніями, а не купівлю цих продуктів у інших. Компанії-лідери закладають окремі бюджети на впровадження АІ-інструментів.

І є всі передумови вважати, що тренд зростатиме. За підрахунками експертів витрати на створення програмних інтерфейсів (API) у світі зростуть до $ 5 млрд в 2024 році. І зважаючи на те, що компанії пріоритезували впровадження AI, саме штучний інтелект, ймовірно, забезпечить велику частку цього зростання.

Ринок праці точно переживає буремні часи: де на одній стороні шахової дошки ведеться жорстока боротьба за кадри (загальний ринок), а на іншій – скорочення персоналу та падіння зарплат (ІТ). Тож, можемо прогнозувати, що деякі айтівці таки спробують з ІТ вийти і шукатимуть себе в інших професіях.

В той час загальний ринок праці пристосовуватиметься під нові реалії на свій лад. Очікуємо підвищений фокус на інклюзії та неминуче руйнування стереотипів, а також поступове зростання зарплат до рівня європейських.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.