Среда, 17 января 2024 16:38

Щоб Україна не вироджувалася, людям треба створити пристойні умови життя, – демограф

Picture

Для підвищення рівня народжуваності в Україні треба створити пристойні умови життя для людей. Про це в інтерв’ю «ТСН» заявив Олександр Гладун, заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи.

Демограф підкреслив, що ефективний ринок праці та рівень зарплатні – один із чинників, який вливає на рішення щодо кількості дітей, яких планує мати сім’я. Він додав, що важливою є і можливість отримати відповідну якісну медичну допомогу.

«Щоб підвищити рівень народжуваності в Україні потрібно виконати найголовніший чинник – створити людям пристойні умови життя. Вони мають отримати доступ до задоволення базових потреб – енергопостачання, вода, тепло, зв’язок та інше», – наголосив експерт.

Гладун підкреслив, що війна значно погіршила доступ до таких потреб та до соціальної інфраструктури – дитсадків, шкіл, медичних закладів. Він нагадав, що більшість із них, у зоні ведення бойових дій, зруйновані, і їх використання у подальшому викликає багато запитань.

«Якщо з цим нічого не робити, то висновки невтішні – чисельність населення у таких регіонах буде шалено скорочуватися», – заявив демограф.

Олександр Гладун додав, що змінити ситуацію вдасться, якщо ж вживати певні заходи, однак скорочення чисельності населення однаково буде, хоч і не такими стрімкими темпами.

Нагадаймо, директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова називала чотири причини, через які в нашій країні відбувається скорочення чисельності населення. Вона висловлювала переконання, що демографічні прогнози для України невтішні.

Підготувала: Ніна Петрович

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.