Воскресенье, 11 февраля 2024 20:32

Сенат США усунув «останню процедурну перешкоду» до схвалення допомоги Україні

Сенат США 11 лютого проголосував за «подолання останньої процедурної перешкоди» і наблизив остаточне голосування законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. На фото: Чак Шумер виступає на пресконференції, 6 лютого 2024 року

Сенат США 11 лютого проголосував за «подолання останньої процедурної перешкоди» і наблизив остаточне голосування законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, яке відбудеться «найближчими днями».

«За» остаточне голосування висловилися 67 сенаторів, а 27 були проти.

Вісімнадцять республіканців підтримали законопроєкт після того, як Дональд Трамп розкритикував його, заявивши, що «іноземна допомога має надаватися у формі кредиту».

Відомо також, після ухвалення Сенатом законопроєкт буде переданий до контрольованої республіканцями Палати представників, де на нього чекає «невизначене майбутнє».

Законопроєкт може просуватися швидше, якщо демократи і республіканці домовляться про прискорення його розгляду. Але поки що такої домовленості не досягнуто.

Документ включає 61 млрд доларів для України, 14 млрд доларів для Ізраїлю в його війні проти «Хамасу» і 4,83 млрд доларів на підтримку партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, включаючи Тайвань, і стримування агресії з боку Китаю.

Законопроєкт також передбачає надання 9,15 млрд. доларів гуманітарної допомоги «цивільному населенню в Газі та на Західному березі річки Йордан, в Україні та інших конфліктних зонах по всьому світу».

У США вже кілька місяців не вдається погодити надання Україні 61 мільярда доларів через протидію з боку республіканців у Конгресі. Сенат США 7 лютого не зміг проголосувати за законопроєкт із посилення міграційної політики, який також передбачав додаткові кошти для України, Ізраїлю й Тайваню.

Після цього, 8 лютого, Сенат проголосував за початок роботи над пакетом допомоги Україні, Ізраїлю та іншим союзникам Сполучених Штатів.

Водночас у делегації Конгресу, яка прибули до України, 9 лютого заявили, що у Палаті представників та Сенаті американського Конгресу є переважна підтримка схвалення допомоги України. Про це сказав голова Постійного спеціального комітету Палати представників США з розвідки, республіканець Майк Тернер під час брифінгу в Києві.

Як Білий дім, так і Київ наголошують на критичній важливості продовження військової допомоги Україні. Про це також йшлося під час недавньої зустрічі президента США Джо Байдена та канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Форум

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.