Среда, 20 марта 2024 18:09

Наслідки ударів по російських НПЗ: Росія до кінця березня збільшить експорт нафти до максимуму за два роки

нафта

Росія 20-31 березня збільшить експорт нафти із західних портів до понад 2,5 млн барелів на добу на тлі вибуття первинних потужностей на НПЗ. Це стане максимальним рівнем з квітня 2022 року.

Про це пише Reuters із посиланням на дані джерел у галузі та власні розрахунки, передає The Moscow Times.

Перевалка на танкери нафти сортів Urals, KEBCO та Siberian Light у Приморську, Усть-Лузі та Новоросійську у третій декаді березня становитиме близько 4,12 млн тонн, що обумовлено додаванням п’яти вантажів на Балтиці та чотирьох – у Новоросійську.

Загальна продуктивність установок первинної переробки нафти, які перебувають у аварійному простої зараз, дорівнює 115 тис. тонн на добу, що становить 13% від сумарної потужності діючих первинних установок на НПЗ Росії.

Удари України по російським НПЗ

Як повідомлялося, біржові ціни на бензин та дизпаливо у Росії стрімко зростають через побоювання зменшення виробництва внаслідок ударів українських дронів по найбільшим російським НПЗ.

У ніч на 15 березня безпілотники атакували російський НПЗ "Первый завод" у Калузькій області. Обладнання заводу зазнало пошкоджень, зайнялася пожежа.

13 березня Новошахтинський НПЗ у Ростовській області Росії призупиняв роботу після атаки дронів. Це найбільший постачальник нафтопродуктів на півдні Росії та єдиний НПЗ у Ростовській області. Його повна потужність – 5,6 млн тонн.

Того ж дня безпілотники атакували рязанський НПЗ "Роснєфті", внаслідок чого пошкоджень зазнали дві установки первинної переробки нафти. На них припадає 70% потужності заводу, проте ступінь пошкоджень власник заводу приховує.

У ніч на 12 березня, безпілотники атакували нафтопереробний завод компанії "ЛукОйл" у Нижньогородській області, він також призупинив роботу. Внаслідок удару виведено з ладу найбільшу установку з переробки нафти, яка забезпечували 53% переробки на НПЗ.

У січні на цьому ж НПЗ на сталася аварія. Тоді завод зупинив одну з двох установок каталітичного крекінгу через вихід з ладу компресорного обладнання, яке неможливо замінити найближчим часом через санкції. Через аварію виробництво бензину АІ-95 на підприємстві знизилося приблизно на 200 тисяч тонн на місяць.

Також раніше зафіксовано атаки безпілотників на інші російські нафтопереробні об’єкти.

Побоюючись дефіциту палива на внутрішньому ринку, Росія з 1 березня 2024 року відновила заборону на експорт бензину.

Автор: Галина Ялівець

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.