Пятница, 22 марта 2024 04:24

Військові експерти розповіли, чому в Україні відбуваються скандали із ТЦК

Читать на русском

Військові експерти розповіли, чому в Україні відбуваються скандали із ТЦК

Військові експерти розповіли , чому в Україні відбуваються скандали із ТЦК

Бійки з військкомами зникнуть, коли нардепи ухвалять закон про мобілізацію. Скандали використовують російські спецслужби, аби вплинути на українців. Їм "допомагають" медіа, які тиражують скандальні інциденти.

Законопроєкт про мобілізацію та військову службу, який ось-ось ухвалять народні депутати, поставить крапку у скандалах з Територіальними центрами комплектування (ТЦК). Після цього значно зменшиться кількість причин, через які виникають суперечки між військкомами та військовозобов’язаними. Про те, як вирішити проблеми з ТЦК та мобілізацією, йшлося у трансляції порталу "Українська правда" (УП).

Журналісти УП запросили чотирьох співрозмовників, які по-різному причетні до війська. Свою думку висловили член комітету з питань нацбезпеки Ірина Фріз, екскомандир взводу батальйону "Айдар", військовий аналітик Євген Дикий, заступник Міністра оборони України (2021-2023 рр.) Ганна Маляр, директор Українського інституту національної пам’яті, військовий Антон Дробович. Перед розмовою згадали скандальні випадки, що трапилися у Львові (затримання волонтера), Житомирі (побиття військкома), Сумах (побиття цивільного).

  1. Ірина Фріз пояснила, що кожен випадок треба розглядати окремо — з’ясувати, що насправді сталося, і карати винних. На її думку, проблеми з мобілізацією та бійками з військкомами зникнуть, коли у Верховній Раді ухвалять закон про мобілізацію". Тоді зникне "правова невизначеність" і зникнуть проблеми.
  2. Антон Дробович зазначив, що скандальні ситуації потрібно поширювати та оцінювати "досить обережно", оскільки це використовуються росіяни для інформаційно-психологічних операцій. Його пропозиція — запровадити доктрину "вічної війни". Якщо суспільство матиме таку доктрину, то всі розумітимуть, що доведеться воювати чи робити для фронту щось не менш важливе.
  3. Ганна Маляр упевнена, що проблему потрібно розглядати "цивілізовано" і не як "біле-чорне". Також згадала, що від процесу мобілізації самоусунулася місцева влада. Якщо регіональні чиновники візьмуться за цю справу, процес набору в армію полегшиться.
  4. Євген Дикий зазначив, що проблеми з мобілізацією "успішно" використовує ворог, але "приклали руки" також українські медійники. Також він згадав велику кількість новинних сайтів, що тиражують проблеми з ТЦК і залишають поза увагою 90% нормальної мобілізації.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.