Четверг, 11 апреля 2024 13:34

Транспорт теж підлягає мобілізації: ТЦК матиме інформацію про автомобілі у власності громадян

Транспорт теж підлягає мобілізації: ТЦК матиме інформацію про автомобілі у власності громадян

Згідно з новим законом про мобілізацію, територіальні центри комплектування отримають дані від МВС щодо автомобілів у власності громадян для виконання ними військово-транспортного обов’язку

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Главком".

Відтепер, у разі потреби, підприємство чи організація мають обов’язок забезпечувати доставку транспортних засобів чи іншої техніки до військової частини.

Таку норму прописано і в законах про воєнний стан:

Військово-транспортний обов’язок установлюється з метою задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань на особливий період транспортними засобами (у тому числі водними) і технікою і поширюється, крім владних органів, на підприємства, установи, в тому числі на залізниці, порти, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства та інші підприємства, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів, а також громадян – власників транспортних засобів.

Скільки автомобілів мобілізують у кожній області, визначатиме місцева адміністрація. Складатимуть спеціальні списки. Проте покроковий алгоритм вилучення транспортних засобів у громадян станом на зараз достеменно невідомий. Ідеться лише про загальні положення.

Відомо, що якщо громадянин має більше одного автомобіля,то один з них можуть мобілізувати, забравши на потреби ЗСУ. Також цей обов’язок буде поширюватися на трактори та сільськогосподарську техніку.

Після оголошення демобілізації у місячний строк власнику мають повернути його автівку, якщо вона буде в наявності на той момент. Автомобілі мають брати під спеціальні розписки, а держава у разі втрати транспортного засобу компенсуватиме гроші.

Крім цього, ухвалений документ пропонує обмежувати ухилянтів у праві користування власними автівками. Це не стосуватиметься випадків, коли встановлення такого обмеження лишає особу основного законного джерела заробітку (наприклад, у таксі) або транспортний засіб використовується у зв’язку з інвалідністю, чи перебуває на утриманні особи з інвалідністю І, ІІ групи.

Також МВС у порядку, встановленому Урядом, забезпечує подання до ТЦК відомостей про зареєстровані транспортні засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.

Відповідні дані про водні транспортні засоби, а також про трактори, сільськогосподарську техніку передають до ТЦК також Мініфраструктури, Держпродспоживслужба та інші.

Нагадаймо, що ухилянтів обмежуватимуть у праві керування авто.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.