Среда, 08 марта 2023 11:03

Цена измены. Зарплатные документы коллаборантов Семеновской громады

Семеновская территориальная громада до российской оккупации была одной из самых мощных в Мелитопольском районе Запорожской области. Часть сельской администрации и работников коммунальных заведений пошли на сотрудничество с врагом. Центр журналистских расследований получил финансовые документы оккупационной администрации Семеновской громады по перечню руководителей-коллаборантов и рядовых работников, а также сумм их заработков в кровавых рублях.

Об этом сообщает Новости РУ

Публикуемые документы являются убедительным доказательством совершения этими гражданами преступления: добровольного и вполне осознанного сотрудничества с оккупантами для установления оккупационного режима России на захваченной ею территории и извлечения из этого материальной выгоды.

коллаборанты

Серед фінансових документів окупаційної адміністрації Семенівської громади, які отримали журналісти ЦЖР, є датовані дуже важливим періодом окупації — вереснем 2022 року. Це був час активної організації і проведення псевдореферендуму на території окупованої частини Запорізької області, що супроводжувався тисячами порушень прав цивільного населення: примусу мешканців до участі у незаконному «референдумі», погроз, викрадень незгодних і утримання їх на підвалах катівень.

Представники окупаційних адміністрацій не просто брали активну участь в організації та проведенні «голосування», деякі з них зі шкіри пнулись, вислужуючись перед окупантами. І, як свідчить документи, отримали преміальні, більші за оклад.

Павло Сергійович Нетребко до повномасштабного вторгнення обіймав посаду заступника голови Семенівської сільради, а після — очолив окупаційну адміністрацію територіальної громади. Як свідчить «Зарплатная ведомость за сентябрь 2022 года», надіслана в окупаційне «казначєйство», Нетребко того місяця отримав за службу агресору 120 тисяч рублів разом з премією та надбавками.

зарплаты коллаборанты

Заступниця сільського гауляйтера — Віра Володимирівна Башаріна, яка до вторгнення займала посаду секретаря Семенівської сільради, заробила у вересні в окупантів 117 тис рублів. Начальниця фінансового відділу окупаційної адміністрації Ольга Валентинівна Гусєва, яка була головною бухгалтеркою сільради, отримує 115 тисяч рублів на місяць.

Місцеві жителі розповідають, що Нетребко і Башаріна спочатку не підтримували відкрито окупантів. «У перші місяці після окупації Башаріна розповідала, що вона залишилася, «бо не може покинути жителів громади, все робить для людей», але потім відкрито стала вже керувати від імені окупантів: вимагала надати документи на майно громади, вмовляла йти на роботу в комунальні заклади,- розповідає жителька одного з сіл громади.

Павло Нетребко також ще березні-квітні 2022 року публічно не заявляв про підтримку Росії. «Ми не підтримуємо Росію, але й ставати в позу, щоб отримати якісь наслідки, ми не будемо. Пєтляємо, як можна», — переказує слова колаборанта з однієї із зустрічей зі співробітниками бюджетних організацій мешканець Семенівки.

Але водночас Нетребко змушував людей повертати комунальне майно, яке вони з початком окупації забирали додому, аби вберегти від мародерства та розкрадання, і при цьому погрожував, що якщо майно не буде повернуте, то в домівки вчителів та інших «бюджетників» прийдуть з обшуками.

коллаборанты

Вера Башаріна (крайня справа) і Павло Нетребко беруть участь в пропагандистських заходах окупантів. Фото з соцмереж

Уже в травні 2022 року поведінка керівництва Семенівської сільради докорінно змінилася. І Башаріна, і Нетребко почали з’являтися в пропагандистських сюжетах російських каналів. У липні 2022 року Башаріна і Нетребко брали участь у нараді, яку проводив голова окупаційної адміністрації в Запорізькій області Євгеній Балицький з призначеними окупантами керівниками і старостами населених пунктів Мелітопольського району. Вони ж брали безпосередню участь у підготовці та проведенні на території громади незаконного «референдуму».

За свідченнями місцевих мешканців, Віра Башаріна безпосередньо брала участь у формуванні «виборчих комісій», призначала кандидатури їхніх голів, контролювала процес підготовки до псевдореферендуму.

У грудні 2022 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб РФ було внесено «Администрацию Семеновского сельского поселения» , керівником якого вказаний Павло Нетребко (російський індивідуальний податковий номер 231539210854).

Як розповідають місцеві, є ще й третій активний член команди семенівських колаборантів — Дмитро Миколайович Попелешко. Саме він знімав з приміщення Семенівської сільської ради українську вивіску з назвою органу влади громади, замість якої повісили окупаційну.

За даними українського держреєстру, на момент окупаціії Попелешко очолював комунальне підприємство сільради «Семенівське» , що займалось вивезенням безпечних відходів, та, за свідченнями мешканців громади, числився головним її енергетиком. Його окупаційна зарплатня ледве не вполовину менша за головних колаборантів ( 74 тисячі рублів), а в зарплатній відомості він вказаний, як «головний спеціаліст». Проте саме Попелешко відповідає за задоволення побутових потреб окупантів, які розміщуються в Семенівці. На подяку російські військові запрошують його до участі у пиятиках та інших розвагах.

У Семенівській громаді — чотири старостинські округи. Однак у відомості у місяць «історичного референдуму» бачимо лише одного старосту. Зарплату в 107 тисяч рублів у вересні 2022 року отримав і Ярослав Ярославович Швігл, староста Новгородківки, одного з найбільших сіл громади. На момент підготовки цього матеріалу, як повідомили місцеві, окупанти вже звільнили Швігла з «посади» старости, але він залишається жити в окупації.

Інші вказані в документі співробітники окупаційної адміністрації отримали зарплату вдвічі, а то і втричі меншу, ніж керівництво. Начальники відділів на руки отримували по 74 тисячі рублів, спеціалісти — 55 тисяч рублів, соцпрацівники — близько 30 тисяч рублів.

Всього на вересень 2022 року колаборанти запросили фінансування на оплату «праці» в розмірі 4,3 мільйони рублів. Загальний зарплатний фонд співробітників окупаційної адміністрації Семенівської громади склав 2,845 мільйонів рублів. Є окремі зарплатні відомості для працівників будинків культури та бібліотек. Зарплатний фонд для культпрацівників — 1,2 мільйони рублів (зарплата завідувачки клубу 35 тисяч рублів, керівників гуртків — 15 тисяч рублів), для бібліотек — 240 тисяч рублів.

При цьому, за словами співробітників законної адміністрації Семенівської сільської ради, частина людей, які вказані як отримувачі зарплати, виїхали з окупованої територїї задовго до вересня 2022 року. Тож можемо припустити, що до своїх немаленьких зарплат від окупантів колаборанти додали ще і додаткові бонуси у вигляді привласнених зарплат і премій «мертвих душ».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter

Источник: Люди

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.