Четверг, 30 марта 2023 05:53

Виверт із грошовим забезпеченням: як бюрократія «кидає» військових на гроші

Читать на русском
Виверт із грошовим забезпеченням: як бюрократія «кидає» військових на гроші
Виверт із грошовим забезпеченням: як бюрократія «кидає» військових на гроші

Солдатам підняли зарплати, але отримувати вони поменшали.

Об этом сообщает Политика РУ

Українським військовим збільшили зарплатню! Щоправда, номінально. Так, на початку березня було затверджено новий рівень грошового забезпечення військовослужбовців, згідно з яким у всіх без винятку військових зросте так звана гола ставка. Однак порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям після зимового апгрейду залишився без змін. Що ж відбувається із зарплатами військових після всіх покращень уряду, і скільки реально на руки отримують українські захисники – з’ясовував " Апостроф ".

Зміна правил

Розглянемо збільшення ставки на прикладі такої посади у ЗСУ як "командир танка". Якщо минулого року командир танка отримував 16459 гривень (дані Сухопутних військ ЗСУ), то з 1 лютого його ставка зросла до 24862 гривень. Якщо військовий цієї спеціальності служить у десантно-штурмових військах, морській піхоті чи гірничо-штурмових підрозділах, то його зарплата становитиме вже 27 875 гривень (раніше було 18 726 гривень), а командир танка Сил спеціальних операцій отримуватиме 40 469 гривень (раніше 26 439) гривень). І такі підвищення ставок відбулися за всіма спеціальностями у ЗСУ. АЛЕ!

Окрім ставки військові отримують ще й додаткову грошову винагороду у 30 та 100 тисяч гривень, яку було запроваджено урядом на початку великої війни. Минулого року 30 тисяч налічувалися взагалі всім військовим, а 100 тисяч отримували ті, хто брав безпосередню участь у бойових діях. Однак у січні Міноборони видає наказ №44 та змінює правила нарахування винагороди.

30 тисяч гривень стали отримувати ті військові, які виконують бойові завдання:

- у складі діючих угруповань військ Сил оборони та пунктів управління Генштабу;

- з протиповітряного прикриття та наземної оборони об’єктів критичної інфраструктури згідно з бойовими розпорядженнями;

- щодо всебічного забезпечення діючих угруповань військ Сил оборони безпосередньо в районах ведення військових (бойових) дій згідно з бойовими (логістичними) розпорядженнями.

Також по 30 тисяч гривень залишається у військових, які працюють у військових адміністраціях у районах ведення бойових дій.

100 тисяч гривень виплачують тим військовим, які беруть безпосередню участь у бойових діях або здійснюють заходи щодо відсічі та стримування збройної агресії (наприклад, займаються інженерним облаштуванням позицій, підвозять пальне, забирають поранених із гарячих точок), перебуваючи безпосередньо у районах бойових дій.

Виходить, що залежно від локації, де військові виконують бойові завдання, зростає та їхня зарплатня. Повернемося до командира танка. Якщо він виконує спеціальні бойові завдання, то додатково до ставки такий військовий отримує 30 тисяч гривень та його заробітна плата вже становить 54 861 гривню (ставка +30 тисяч). Якщо наш командир танка бере безпосередню участь у бойових діях, його зарплата становитиме 124 861 гривню (ставка +100 тисяч).

Однак слід враховувати, що "бойові" виплачуються з розрахунку на місяць, пропорційно до часу участі в бойових завданнях або бойових діях. Усі 30 днів на місяці військовий, як правило, не бере участі в бойових діях (змінюються позиції, військові з’єднання виходять на ротацію, доукомплектацію), тому зарплата командира танка, що працює на "нулі", в 124 861 гривню — ідеальний варіант. За кожен день участі у бойових діях командир танка отримуватиме близько 3300 гривень.

Військова справедливість

Такі нововведення у Міноборони аргументували усуненням несправедливості.

"Ми отримували сигнали саме від бійців про те, що хлопці, які реально на "нулі" і ризикують, одержують 100 тисяч гривень. А сили забезпечення, які за 20-30-40 км не ризикують так своїм життям, теж одержують 100 тисяч". Це несправедливо", — говорив міністр оборони Олексій Рєзніков.

Справедливість по-урядовому виглядає так:

Грошове забезпечення тих військових, які не підпадають під виплату "бойових" 30 чи 100 тисяч гривень – поменшало. Це, наприклад, тиловики у відносно спокійних районах України, або військові, які опановують західну техніку за кордоном. У таких військових зросла ставка.

"Раніше мені приходило 16 тисяч, тепер прийшла 21 тисяча. Чув за зміни в законі, але не вникав. Головне, щоби стабільно платили і можна було купувати все необхідне для війни, а 16 або 20 за нинішніх умов – немає жодного значення", — каже військовослужбовець ЗСУ Дмитро.

Але це зростання ставки все одно не перекриває зняття додаткової грошової винагороди, тож у результаті зарплата знизилася.

З іншого боку, військові, які виконують бойові завдання або беруть безпосередню участь у бойових діях, за новими правилами мають отримувати більше: підвищена ставка + "бойові" виплати. Наш командир танка із надбавкою за "бойові" може заробити близько 124 тисяч гривень (раніше 116 тисяч).

Справді, все виглядає більш менш справедливо – воюючий на "нулі" відтепер запрацює більше. Але це все теоретичні викладки щодо закону та наказу Міноборони. Коли втручається реальність, вся "справедливість" летить нагору ногами.

Що відбувається насправді

А насправді, за словами самих військових, Міноборони, звісно, врахувало побажання захисників.

"Знаю багато штабних військкомів у тилу та різних нахлібників, яким я б не платив ці гроші", — каже військовий ЗСУ Володимир Чуб.

Але ніхто не просив у уряду знімати гроші з реально ризикуючим життям.

"Підвищення зарплати з 15 до 22 тисяч гривень зробили, але премію, якщо ти не стикаєшся безпосередньо з ворогом — прибрали, — розповідає Володимир Чуб. — Таким чином хлопці, що знаходяться на відстані 7-10 кілометрів від ворога, і куди багато прильотів, раніше отримували щонайменше 45 тисяч (15 тисяч зарплата та 30 тисяч премія).А зараз їм лише 20 тисяч зарплати – і все.Сержантам на пару тисяч більше. "Все! А чому? Тому що якщо там, наприклад, частина, яка охороняє мости, або возять продукти та інше з міста до штабу частин, то на них бойове розпорядження ніхто не напише. А значить немає "бойових". Хлопці в Херсоні, які не ходять на острови на лівий берег Дніпра, а займаються постачанням – також отримали голу ставку.

Крім того, як зазначалося вище, виплата "бойових" залежить від локації військового. Якщо він знаходиться в районі ведення бойових дій, то залежно від того, що він робить (виконує бойові завдання або бере безпосередню участь у бойових діях), йому нараховуються додаткові кошти до посадового окладу. АЛЕ!

Райони ведення бойових дій визначаються відповідними рішеннями Головнокомандувача ЗСУ. Це документ не публічний, але від нього залежить, чи військовий отримуватиме "бойові" чи ні. Якщо локацію військового не віднесено до району ведення бойових дій, то й додаткових виплат йому не буде. За словами самих військових, іноді документи Генштабу щодо визначення районів бойових дій не відповідають реальній ситуації на лінії фронту.

Подібний скандал виник після визволення Херсона. Коли ЗСУ вибили рашистів на лівий берег Дніпра, правобережжя Херсонщини, за повідомленнями військових, чомусь не потрапило до переліку зон бойових дій. І це незважаючи на те, що Херсоном "прилітає" щодня. А немає локації у переліку, немає й "бойових".

"Я та мої побратими воювали на запорізькому напрямку. Зараз перекинули на Херсон. Прийшла зарплата 23 тисячі. І це все. Хоча тут ворожа арта обстрілює щодня. Думаю, треба сюди депутатів, а ми в Києві посидимо на них 60 тисяч", — додає Володимир Чуб.

І, судячи з коментарів у закритих групах військових, де обговорюються питання зарплат, такі випадки не поодинокі.

"Херсон. Виплатили по 30 тисяч, тому що не було у наказі про бойові дії. Доплати немає і, мабуть, не буде", — бідкається Андрій Іванов.

"Бригада мого чоловіка отримала по 30 тисяч, а мали по 100 отримати", — зазначає Наталія Погора.

І навіть якщо військовий був на "нулі" в офіційно визнаних районах ведення бойових дій, це ще не гарантія того, що він отримає надбавку.

"Є хлопці і на передовій, яким недоплачують. Вони з початку повномасштабної війни постійно на "нулі" і 100 тисяч жодного разу не отримували, — каже військовий психолог Олексій Скиртач. — Я знаю випадок, коли людина була обмежено придатною до військової служби, а його відправили на "нуль". Він там отримує поранення, і перше питання до командирів: а що обмежено придатний робив на передовій, якщо має бути ближче до штабу? Тому таке поранення не фіксувалося як бойове і людина недоотримувала свої гроші".

Надбавки повернуть?

Очевидно, що таке безладдя з військовими зарплатами походить не від хорошого життя.

"Очевидна проблема бюджету країни, — каже екс-нардеп, а нині військовий Дмитро Лінько. — І надбавки та премії, які були введені на початку повномасштабного вторгнення, як я розумію, влада зараз не може виплачувати, враховуючи велику кількість мобілізованих".

Окремі депутати намагалися виправити ситуацію законопроектом №9071, у якому пропонується повернути надбавку у 30 тисяч "незалежно від покладених на таких військовослужбовців завдань чи районів проходження служби". Але законопроект ще не дійшов до розгляду у комітеті.

Так, є й добрі новини. 21 березня нардепи ухвалили безпрецедентні зміни до бюджету та додали на сектор безпеки та оборони 518 мільярдів гривень. Із них 317 мільярдів підуть саме на зарплати військовим. Однак, як пояснив член бюджетного комітету ВР Олексій Гончаренко, зміни до бюджету не означають, що військовим повернуть по 30 тисяч.

"Це не враховано. Ці зміни до бюджету дозволять лише покрити оклади військових до кінця року та додаткові виплати за новим порядком включно до серпня", — зазначив Гончаренко.

Таким чином, військовим залишається лише скористатися радою міністра.

"Ти хочеш отримати більше грошей, у тебе є мотивація – будь ласка, можеш рапорт подати. Навіть якщо ти не на "нулі" – тебе переведуть на лінію зіткнення. Ти вважаєш, що потребуєш ротації та відпочинку, але можеш виконувати менш ризиковане бойове завдання — Отримуй 30 000 грн плюс грошове забезпечення. Якщо ні — просто грошове забезпечення", — пояснював Резніков.

І знову ж таки, як показує практика, викладки міністра – лише теорія.

Источник: Компромат

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.