Вторник, 16 мая 2023 17:48

ФСБ РФ дозволить своїм співробітникам проводити "перевірки" будинків, квартир та машин і "вилучати підозрілі документи" без рішення суду

ФСБ підготувала інструкцію, яка дозволяє співробітникам "проводити перевірки" будинків, квартир та машин без рішення суду.

Проект документу оприлюднено на порталі нормативних правових актів, увагу на документ звернула «Парламентская газета».

У документі уточнюється, що проведення такого обстеження без рішення суду обмежує конституційне право громадян на недоторканність житла. Однак він може бути допущений «у випадках, які не терплять зволікання і можуть призвести до скоєння тяжкого чи особливо тяжкого злочину». Також причиною може бути «наявність даних про події та дії (бездіяльність), що створюють загрозу державній, військовій, економічній, інформаційній чи екологічній безпеці» Росії.

Рішення про перевірку виноситься «на підставі мотивованої ухвали одного з керівників органу безпеки». Уточнюється, що ФСБ має повідомити суд про це протягом доби. Для проведення інших обстежень потрібно буде рішення одного з керівників ФСБ (наприклад, директора відомства або його першого заступника). Співробітники ФСБ можуть провести перевірку без ухвали, але вони мають проінформувати про це уповноваженого керівника.

Крім того, розроблена ФСБ інструкція дозволяє вилучати підозрілі документи, предмети та матеріали. Інформацію про все, що було вилучено, слід внести до протоколу. Уточнюється, що всі матеріали та предмети, які були вилучені з цивільного обігу або перебувають у осіб без спеціального дозволу, «вилучають у всякому разі».

У грудні 2022 року Держдума ухвалила законопроект, який розширює права російських поліцейських. Нові норми дозволяють правоохоронцям відкривати автомобілі та квартири росіян. У проекті спочатку фігурувало і право застосовувати вогнепальну зброю не лише за небезпечного наближення громадян, а й в інших випадках, які працівники правоохоронних органів оцінюють як «загроза нападу». Після критики депутатів ця норма із законопроекту зникла.

«Аргумент»

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.