Вторник, 12 марта 2024 10:09

Навіщо Грузія зробила запит на екстрадицію з України співробітника Офісу Генпрокурора Зураба Адеїшвілі

Читать на русском

Навіщо Грузія зробила запит на екстрадицію з України співробітника Офісу Генпрокурора Зураба Адеїшвілі

Навіщо Грузія зробила запит на екстрадицію з України співробітника Офісу Генпрокурора Зураба Адеїшвілі

Наразі Адеїшвілі обіймає посаду голови Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генпрокуратура. Серед його функцій – питання екстрадиції.

Тобто, по суті, Адеїшвілі відмовив Грузії в екстракції самого себе, що теоретично може вказувати на конфлікт інтересів у його перебування на нинішній посаді.

При цьому небажання Адеїшвілі повертатися на Батьківщину цілком зрозуміло.

З 2003 по 2012 рік він обіймав високі посади у команді тодішнього президента Саакашвілі – двічі був міністром юстиції, генпрокурором та головою президентської адміністрації.

Але після програшу партії Саакашвілі на парламентських виборах у 2012 році Адеїшвілі залишив Грузію. Проти нього на батьківщині було відкрито низку кримінальних справ, за якими ексміністра місцевими судами було визнано винним.

Найгучніша із справ стосувалася тортур ув’язнених у підвідомчих Адеїшвілі, як міністру юстиції, в’язницях.

У 2012 році, за кілька днів до парламентських виборів у Грузії, було оприлюднено кадри тортур та знущань над ув’язненими у грузинських в’язницях. Опозиція (партія «Грузинська мрія» Іванішвілі) звинуватила владу у створенні системи тортур у в’язницях. Влада це заперечувала і звинувачувала опозицію у провокації. Але відео викликало велике обурення у Грузії і партія Саакашвілі вибори програла, а його команда тоді втратила реальну владу в країні.

Пізніше прокуратура Грузії стверджувала, що тортури та їх зйомка здійснювалися на замовлення Адеїшвілі.

"На початку вересня міністру юстиції Грузії Зурабу Адеїшвілі стало відомо, що співробітник департаменту з виконання покарань Володимир Бедукадзе вивіз за кордон кадри нелюдського поводження з ув’язненими, щоб показати їх європейським правозахисним організаціям та ЗМІ. Адеїшвілі, разом із директором Глданської в’язниці №8, розробив схему, згідно з якою співробітники в’язниці – Леван Пхаладзе, Давид Парулава, відомі під прізвисько "Басті" та "Бубу", мали бити ув’язнених і записувати це на камеру, а після цього інший співробітник – Леван Пурцхванідзе заявив, що знімав на камеру тортури та побиття за завданням "Грузинської мрії" і нібито отримав за це 40 тисяч доларів", – йшлося у заяві прокуратури.

Також Адеїшвілі визнано винним у незаконному відчуженні винного заводу, захопленні телекомпаній "Імеді" та "Іберія", викраденні та жорстокому насильстві щодо депутата Коби Давіташвілі, банкрутстві банку "Карту" та вбивстві 19-річного Бути Робакідзе поліцейськими.

Адеїшвілі свою провину заперечує.

Грузія у 2013 році оголосила Адеїшвілі у міжнародний розшук, і два роки він був у "червоному" списку Інтерполу. Але у 2015 році Інтерпол припинив розшук ексміністра.

Зазначимо, що на початку 2015 року Адеїшвілі якраз став радником при Кабміні України. У травні того ж року одеським губернатором став його соратник Михайло Саакашвілі.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.