Понедельник, 04 марта 2024 15:54

Росіянам різко скоротили ліміти за кредитними картками

мир,картки,картка

Російські банки почали урізати ліміти за кредитними картками та скорочувати їх видачу. У січні цього року середній кредитний ліміт знизився на 19% порівняно із груднем , до 102 тис. руб. Це мінімальне значення із квітня 2022 року.

Водночас обсяг виданих кредитних карток впав на 22% рік до року і на 37% – щодо грудня, до 1,99 млн штук. Це випливає з даних Об’єднаного кредитного бюро Росії, передає The Moscow Times.

При цьому середньозважені ставки та повна вартість кредиту (ПВК) знаходилися на початку року на рівні березня-травня 2022 року, трохи перевищуючи 30% річних.

На фінансових маркетплейсах ставки за пропонованими кредитними картками становили від 9 до 70% річних, а ПВК досягала 12-48% річних.

"Кредитні картки завжди були одним із високоризикових сегментів, на них припадає 25-27% виставлених на продаж портфелів прострочення. В обсязі показник досягає понад 60 млрд руб.", – зазначили в Національній асоціації професійних колекторських агенцій РФ.

Скорочуючи ліміти несумлінним власникам карток, банки оперативно зупиняють зростання прострочення, водночас у сегмент кредитних карток частково перетікають ті клієнти, кому банки не можуть видати кредит готівкою. Так, щоб не відмовляти клієнту у видачі картки, банки скорочують первинний ліміт і вже пізніше розганяють його – це дозволяє збільшувати кредитний портфель.

Автор: Галина Ялівець

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.