Вторник, 05 марта 2024 16:28

Мільярди поза бюджетом, а фігуранти на волі: три незавершені справи 2023 року —

Дата: 5 марта, 2024 Автор: operkor 0 Комментарии

Мільйонні та тисячні хабарі задля власної вигоди, корупційні скандали та уникнення відповідальності за порушення закону. СтопКор зібрав інформацію про три незавершені корупційні справи 2023 року, головними підозрюваними в яких є відомі українські чиновники та бізнесмени, в межах яких мільярди гривень так і не потрапили до бюджету, а фігуранти й досі залишаються на волі.

Варто почати з того, що днями Національне антикорупційне бюро України оприлюднило ”рейтинг” хабарів за 2023 рік. Відомство оприлюднило пʼять найбільших хабарів, які пропонували або вимагали фігуранти кримінальних справ. Серед них — бізнесмен Костянтин Жеваго, народні депутати Андрій Одарченко і Сергій Лабазюк та координатор проєкту “Велике будівництво” Юрій Голик.

Варто зауважити, що наразі розслідуванням усіх вищезазначених справ займається НАБУ, але вони поки так і не доведені до логічного фіналу, а фігуранти перебувають на волі з різних причин: вони або не були затримані, або вийшли під заставу, або уклали угоду зі слідством. Під приціл уваги СтопКору потрапили три найгучніші справи.

Справа координатора проєкту “Велике будівництво” Юрія Голика

Юрій Голик — консультант “Великого будівництва” та ексрадник очільника Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка, який ще 2022 року почав потрапляти у заголовки багатьох українських видань через те, що, ймовірно, користувався своїм службовим становищем для власної вигоди. З 2019 року Юрій Голик є співвласником компанії Creative States, також є співзасновником мережі фітнес-клубів Smartass.

Юрій Голик

Голик — давній соратник керівника Дніпропетровської ОВА. Він також був присутній на усіх нарадах щодо Fast Recovery Plan — плану відновлення України.

Приміром, у листопаді 2022 року Bihus.Info оприлюднили матеріали про те, як Голик, координуючи ”Велике будівництво”, надавав мільярди гривень на ремонти доріг співвласниці компанії ”Будінвест Інжиніринг”, фітнес-тренерці Яні Хланті, яка при цьому також була дівчиною очільника області і його імовірного товариша Валентина Резніченка. У останнього вже також проводили обшуки детективи НАБУ.

Врешті, після публікації матеріалів детективи САП і НАБУ почали розслідування. 26 грудня було проведено обшуки у котеджному містечку “Коник” у Києві, де розташований маєток Голика. За даними ”Схем”, провели обшуки й у підрядників ДОВА — у приміщеннях фірми ”Будінвест Інжиніринг”, на виробничих підприємствах та у пов’язаних осіб компанії. Проте ані НАБУ, ані САП не коментували ці слідчі дії.

Половина компанії була записана на жінку на ім’я Яна Хланта — професійну спортсменку, яка працює тренером з пауерліфтингу в Дніпрі. Як з’ясували “Схеми”, вона — близька особа для Резніченка, вони разом багато подорожували за кордон. Окрім того, Хланта пересувається автомобілем Різниченка та отримувала зарплату в його фірмі.

У 2022 році журналісти Bihus.Info також оприлюднили дані про спільні подорожі та перетини кордону співвласниці компанії “Будінвест Інжиніринг” Хланти, Резніченка та Юрія Голика. Тоді Голик сам підтвердив журналістам, що знайомий з Яною Хлантою і здійснював щонайменше один спільний переліт з нею та Резніченком. Ба більше, він поділився, що познайомився з нею тоді, коли вона працювала тренером у залі, де він займався.

Юрій Голик і Олександр Кубраков

Юрій Голик і Олександр Кубраков

З власних джерел Bihus.Info стало відомо, що в певний момент розслідування справи почало гальмувати через підозрілі обставини — тоді НАБУ звернулося до Держаудитслужби, щоб підтвердити завищення цін на матеріалах і завдані збитки на ремонтах компанією “Будінвест Інжиніринг”.

“За словами джерел, аудитор свою роботу зробив, завищення цін на матеріалах на сотні мільйонів гривень нібито зафіксував. Але висновок НАБУ так і не отримало, бо керівництво Держаудитслужби нібито спочатку почало пропонувати якісь інші варіанти, далі сумніватися в аудиторі і тягнути час”, — пише Bihus.Info.

Наразі доля розслідування невідома: справа не розглядається, мільярди, що були виділені на дорогу, так і не повернулися до бюджету країни, а головні підозрювані та інші фігуранти після обшуків й досі перебувають на свободі.

Справа про хабарництво Сергія Лабазюка та Андрія Одарченка

21 листопада НАБУ та САП взяли на хабарях одразу двох народних депутатів: Андрія Одарченка та Сергія Лабазюка. Тоді про це повідомило Національне антикорупційне бюро.

Цікаво, що обидва нардепи хотіли “заробити” на грошах, виділених на відновлення України, і обидва звернулися, щоб “вирішувати питання”, до чиновників Міністерства відновлення. Проте їм це не вдалося, оскільки чиновники, для яких було призначено хабар, звернулися до НАБУ, і обох нардепів взяли “на гарячому”: Одарченко перерахував у биткоїнах близько $10 тис. голові Агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму.

Справа Одарченка та Лабазюка

Справа Одарченка та Лабазюка

Тоді ми повідомляли, що Одарченко висловив топчиновнику пропозицію надати йому неправомірну вигоду за забезпечення прийняття Міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, в якому народний обранець продовжує обіймати посаду ректора.

В свою чергу Лабазюк приніс $150 тис. для віцепрем’єр-міністра та голови Мінвідновлення Олександра Кубракова — як відсоток за транш на відновлення зруйнованого мосту, яким займалася компанія нардепа.

Сергій Лабазюк

Діючи за попередньою змовою з директором акціонерного товариства, Лабазюк запропонував топчиновникам неправомірну вигоду за виділення 1 млрд грн додаткового фінансування робіт, які виконувало підконтрольне їм зазначене суспільство. Запропонована сума неправомірної вигоди мала становити від 3% до 5% від обсягу фінансування.

Обох політиків було затримано, певний час вони перебували у СІЗО. Згодом стало відомо, що розслідування завершено, але жодних деталей справи оголошено не було, окрім підозр та факту затримання.

“11 січня 2024 року САП та НАБУ завершили розслідування у двох кримінальних провадженнях стосовно чинних народних депутатів та керівника суб’єкта господарювання, яких викрили на наданні неправомірної вигоди віцепрем’єр-міністру з відновлення України — міністру розвитку громад, територій та інфраструктури України та голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України”, — інформують в НАБУ і САП.

Справа Костянтина Жеваго

Український олігарх та бізнесмен Костянтин Жеваго, який вже тривалий час перебуває за межами України, прославився не лише своїми підприємствами, а й скандалами та значними хабарями.

Так, на одному з гірничо-збагачувальних комбінатів, що належав колишньому нардепу, виявили “схематоз” у сфері видобутку корисних копалин. Про це офіційно повідомила Національна поліція.

За даними слідства, незаконний механізм, запроваджений на гірничо-збагачувальному комбінаті, дозволив фігурантам видобути понад 20 мільйонів кубометрів корисної копалини, а загальні збитки для держави перевищили 157 мільярдів гривень.

Костянтин Жеваго

Співробітники Нацполіції встановили, що комбінат мав ліцензію лише на видобування залізистих кварцитів.

Отже, відходи, які утворюються під час збагачення корисних копалин, повинні були зберігатися у спеціально виділених зонах. Однак фігуранти, не маючи відповідної ліцензії, обробляли їх, а одержаний щебінь різних фракцій продавали підприємцям”, — йдеться у повідомленні.

Також бізнесмен-власник групи “Фінанси і кредит” Костянтин Жеваго надав вже колишньому голові Верховного Суду Всеволоду Князєву та адвокату за ухвалення рішення на свою користь 2,7 мільйона доларів (близько 101,4 млн грн).

Але Жеваго хвилюється не тільки за себе. Так, нещодавно він, ймовірно, вніс заставу за директора одного зі своїх гірничо-збагачувальних комбінатів, якого підозрюють у розкраданні надр.

Як стало відомо СтопКору з власних джерел у правоохоронних органах, основний фігурант у справі щодо незаконного використання надр, у межах якої державі було завдано збитків на понад 157 млрд грн, вніс заставу, щоб вийти з-під варти. Однак примітно, що сума мала становити 1 млрд грн, та за поки невідомих причин вона була зменшена до 400 млн₴

Варто зазначити, що є припущення: заставу насправді вніс “тіньовий” куратор “схеми” олігарх Костянтин Жеваго, оскільки цей комбінат — з його орбіти.

Де зараз перебувають фігуранти цих справ?

Юрій Голик, попри обшуки та розслідування, ще у серпні 2023 року регулярно приїздив в урядовий квартал, де без зупинки на перевірку проїжджав до середини. Там його і помітили журналісти Бігуса. На запитання, чому в нього не перевіряють документи, Голик заявив, що охоронці й так знають його в обличчя, що наводить на думку про те, що чоловік часто буває в урядовому кварталі.

Костянтин Жеваго 27 грудня 2022 року був затриманий у французькому Куршевелі за запитом ДБР. Україна спрямувала запит на екстрадицію бізнесмена, але їй було відмовлено. Наразі Жеваго випущений під заставу у Франції, але мусить відмічатися у відділку.

Сергій Лабазюк, який все ж на деякий час потрапив у СІЗО, вийшов з-під варти. За даними видання “Слово і Діло”, у листопаді минулого року за народного депутата від групи “За майбутнє” Сергія Лабазюка внесли 40,26 млн грн застави, через що він вийшов зі слідчого ізолятора під обовʼязок.

Ми сподіваємося, що ці резонансні справи таки не будуть “поховані” в архівах, адже під час війни боротьба з економічними зловживаннями набуває особливого змісту. В свою чергу СтопКор продовжить слідкувати за розслідуваннями та діяльністю вищеназваних чиновників.

Нагадаймо, раніше ми повідомляли про те, що ВАКС визнав колишню посадовицю Міністерства аграрної політики та продовольства Олену Поліщук винною в одержанні 150 тис. доларів хабаря за ч. 4 ст. 368 КК.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.