Четверг, 02 мая 2024 21:12

Білоцерківський підприємець Костянтин Єфименко: Попри війну, інвестиційна ситуація в нашому місті покращується

Білоцерківський підприємець Костянтин Єфименко: Попри війну, інвестиційна ситуація в нашому місті покращується

Про бізнес під час війни, ключові напрямки розвитку підприємництва у цей складний час «Моя Київщина» поспілкувалася з уродженцем Білої Церкви Костянтином Єфименком – співзасновником і керівником одразу двох компаній: найбільшого у Східній Європі виробника гальмівних виробів Tribo та імунобіологічної фармацевтичної компанії Biopharma, яка входить у десятку найбільших виробників плазми крові у світі

- Тільки за останній рік Ви інвестували в виробництво «Біофарми» майже 2 мільйони доларів. Розкажіть про інновації на підприємстві «Біофарма» за останній рік, зокрема про анонсоване вами відкриття школи для молодих науковців?

- «Біофарма плазма» нарощує обсяги переробки плазми, зараз ми вийшли на стабільні обсяги переробки 300 тис літрів плазми на рік, закінчуємо програму модернізації, що коштує близько 7,5 млн доларів. Це дозволить в 2 рази збільшити переробку плазми до 604 тис тон на рік.

За останній рік «Біофарма плазма» закінчила повну реконструкцію і ремонт лабораторного корпусу. На першому поверсі ми збудували і запустили кафетерій для наших співробітників, де є можливість поснідати, також є обід і вечеря. Через 2 тижні, 10 травня, повністю завершуємо ремонт 4 адміністративного поверху, куди переселяться всі наші співробітники. Тобто на 2 і 3 поверх там не буде адміністративного персоналу, а лише виробничі та лабораторні приміщення. Також ми звільнили половину 3 поверху – 600 метрів , які віддаємо під проєкт «Біошкола». Відкриття відбудеться вже 1 липня.

- Розкажіть детальніше, що собою являтиме «Біошкола» та які основні напрямки її діяльності?

- «Біошкола» – це 3 напрями діяльності: 1 – ми формуємо клас, де буде створено базу з 20 біологічних столів, кожен з яких включає звичайний мікроскоп, стереомікроскоп, титратори, розкапувачі, РН-метри, лабораторний посуд і тест-системи. Обладнання одного такого столу коштуватиме 180-200 тис.₴ Загалом наша інвестиція у 1 клас складає 4 млн.₴ До речі, в цей клас, що працюватиме з 5 серпня по 23 серпня, ми запросили майже 30 учнів 8-11 класів, які стали переможцями 4 етапу Всеукраїнської олімпіади з біології.

Крім того, з 1 липня ми відкриємо спецклас з більш дорогим спеціалізованим обладнанням для дослідницької роботи у сфері клітинної біології та для роботи з живими лініями клітинних організмів людини і тварини, — газовим та рідинним хроматографами, СО2-інкубаторами, сосудами Дюара, тощо. Буде закуплене обладнання для проведення ПЦР аналізів, для редагування геному в лабораторіях, будуть закуплені проточні і зображувальні іміджери, центрифуги, планшетні рідери. Сумарно ми проінвестуємо у цей клас 1,5 млн дол. Тут зможуть займатися діти – переможці олімпіад і студенти 1-4 курсів Інституту високих технологій Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка.

Крім того, ми ще плануємо проінвестувати близько 1 млн дол. у наш науково-дослідний центр, щоб створити там базу для щорічного проходження аспірантури від 3 до 5 осіб від Інституту високих технологій. Є домовленість, що Інститут високих технологій допоможе нам підготувати команду з 7-10 своїх викладачів, а також студентів старших курсів або аспірантів, які будуть працювати викладачами в наших лабораторіях, будуть робити дизайни і постановки самих біологічних експериментів, а також будуть працювати у нас як репетитори.

«Біофарма плазма» хоче забезпечити фінансування цих репетиторів, щоб для дітей з усієї України ці уроки були безкоштовними.

Ми готуємо переклад 3 томів підручника Кемпбелла з англійської на українську, плануємо безкоштовно забезпечити цими підручниками українські школи для того, щоб максимально популяризувати біологію, зацікавити дітей вивчати біологію.

Наша «Біошкола» буде працювати для дітей двічі на рік: на літніх і зимових канікулах, а посеред року тут будуть працювати студенти Інституту високих технологій і білоцерківські учні. Сьогодні «Біофарма плазма» щотижня возить 15 дітей, які цікавляться біологією, до Києва, у Палац дітей і юнацтва для занять в біологічних гуртках. Я думаю, що база в Білій Церкві буде не гірше, а може й в чомусь краще.

- Оцініть інвестиційну ситуацію в Білій Церкві. Чи можете відмітити розвиток підприємництва?

Сьогодні інвестиційна ситуація в Білій Церкві покращується. Близько 10 млн дол. щороку планує інвестувати «Біофарма Плазма». Близько 2,5 млн дол. інвестує «Штада», — вони продовжують розвивати виробництво.

Минулого місяця міжнародна компанія «Юнілівер» оголосила про інвестиції 20 млн євро і починає в межах індустріального парку будувати завод з виробництва косметичних та гігієнічних засобів для українського ринку і на експорт. До кінця цього року буде завершено будівництво виробничого корпусу, а в 2025 році стартує запуск виробництва.

Також нещодавно ми з партнерами передали індустріальному парку частину земельної ділянки для компанії, яка планує будувати виробництво харчової продукції та спецій «Приправка». Приємно спостерігати, як зараз розвивається підприємництво в Білій Церкві.

- Як ви, як бізнесмен, оцінюєте 50% відрахування військовим, враховуючи, що зарплата в середньому становить 20 тис.₴?

- На мою думку, питання мобілізації, бронювання мають коментувати виключно військові, тому що сьогодні це питання є дуже чутливе і воно є критичне для виживання України як країни.

Є те, що ми чуємо неодноразово у зверненнях Президента, що люди повинні або обороняти країну, або працювати і платити податки, щоб допомагати ЗСУ і тримати економічний фронт. Таку тезу я підтримую. Я – за те, щоб зарплати були офіційними, високими, адже це є джерело підтримки громад. В 2023 р. «Біофарма Плазма» до бюджетів всіх рівнів заплатила 336 млн грн податків. Наше підприємство – найбільше у Білій Церкві за валовою виручкою, за середньою зарплатою.

- Прокоментуйте ситуацію із вступом мера міста Геннадія Дикого до ЗСУ. Чи є небезпека втрати керованості міста?

- Це було особисте рішення Генадія Анатолійовича. Коли людина приймає таке рішення, я хочу тільки побажати, щоб скоріше настав справедливий мир і Г.А. Дикий повернувся до своєї родини, до міста, продовжив займатися тією справою, для якої був обраний мером міста. В місті залишилася команда заступників, яка працює не один рік, залишився депутатський корпус, є досвідчені керівники департаментів. Я не бачу ризиків для міста.

- У січні 2024 Президент підписав 2 укази – про заснування Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні» та про склад Ради підтримки бізнесу, куди увійшли Ви як засновник «Біофарми». Які ключові задачі Ради?

- В Україні, на жаль, ще з радянських часів існує стереотип, що бізнесмени – це спекулянти, злодії. Тому пріоритетне завдання – підняти рейтинг і престиж професії «підприємець», адже все, що створюється навколо: продукти, сервіси, - завдяки українським підприємцям. Сьогодні підприємці фінансово допомагають військовим, сплачують заробітну платню та податки, дають надію кожному українцю, що в Україні можна продовжувати жити, працювати, виховувати дітей. Серед локальних задач: спрощення процедури отримання землі, бо ви не можете побудувати завод, якщо у вас немає земельної ділянки. Процедура має бути прозора і зрозуміла, людина має будувати завод, а не бігати по прокуратурам і розповідати, в кого він купував цю землю. Мова йде про зміни до Земельного Кодексу, щоб ця система стала прозорою і зрозумілою, і зміни до Кримінально-процесуального Кодексу, щоб зменшити тиск недобросовісних правоохоронців на бізнес, щоб бізнесмен спокійно займався саме бізнесом. Має бути проведений аудит кримінальних справ органами прокуратури і нацполіції, потрібно виявити ті справи, які розслідуються вже надмірну кількість часу, по яких нема подачі в суд. Важливо, щоб такі справи були проінвентаризовані і закриті.

- Щодо тиску на бізнес: рік тому у вашого партнера Василя Хмельницького пройшли обшуки через земельну ділянку, яку він придбав на аукціоні. Прокоментуйте цю ситуацію?

- Краще це питання адресувати Василю Хмельницькому. Я знаю, що ця ділянка була придбана з метою будівництва школи, і цільове призначення цієї ділянки – це будівництво школи. Василь Іванович вже збудував в Києві 2 школи і саме на цій ділянці планує збудувати третю. На сьогодні це будівництво призупинилося. Але я впевнений, що коли правоохоронні органи розберуться з цим питанням, воно буде розблоковане і з’явиться чудова нова школа.

- Що необхідно для сприятливого бізнес-клімату в Україні та зменшення ризиків під час війни?

- Як я вже зазначив, це – спрощення отримання земельних ділянок, створення необхідних умов для залучення інвестицій, кредитування. Програму «5-7-9» треба розширювати, збільшувати суми, тому що за 60 млн.₴ завод не збудуєш. Програму треба розширювати хоча б до 10 млн доларів. Зараз над цим працює і Офіс Президента і Кабінет міністрів, спільно з підприємницькою спільнотою. До речі, дуже важливим питанням, над яким ми зараз працюємо, є страхування військових ризиків, тому що дуже важко будувати активи, розуміючи що ніхто не може бути захищений від обстрілу ракетами і шахедами.

- Іноземні інвестори: за яких умов вони інвестуватимуть в Україну, що для цього потрібно зробити українському бізнесу?

- Ми в Раді підприємців при Президенті вважаємо, що для розвитку бізнесу мають бути створені прозорі та зрозумілі умови залучення інвестицій. Це кошти, які умовно можна поділити на три черги.

1 черга: це інвестиції тих підприємців, які живуть і працюють в Україні, 2 черга: це інвестиції від тих людей, які виїхали з 24.02.2022 з України (мова йде про близько 10 млн осіб, які виїхали із 120 млрд дол. заощаджень). Важливо створювати умови, щоб люди повернулися і інвестували в Україну. І лише третя черга – це кошти іноземних інвесторів. Якщо ми створимо такі умови, щоб українці, які виїхали після 24.02.2022 зі своїми заощадженнями, досвідом, почали інвестувати в Україну, якщо будуть створені умови, за яких наша молодь, що отримала освіту в провідних європейських вузах, почне повертатися і застосовувати свій досвід тут, я думаю, це буде перший сигнал, для того, щоб західні інвестори почали інвестувати в Україну. Як я вже казав, потрібно запровадити страхування військових ризиків. Маємо чудовий приклад Ізраїлю: країна багато років розвивається попри постійний ризик військової агресії.

- Наостанок розкажіть про благодійні напрямки. Чим саме під час війни допомагає потужна імунобіологічна фармацевтична компанія Biopharma?

«Біофарма» щороку виділяє близько 75 млн на допомогу різним організаціям, які потребують допомоги через війну. Ми передаємо нашу продукцію, передусім – препарат «Альбумін» — військовим шпиталям, де лікують поранених. Близько 7,5 млн грн ми виділили для заміни всіх вікон у будівлях біологічного факультету КНУ ім. Шевченка, який постраждав від ракетного обстрілу. Ми будемо продовжувати допомагати, поки не закінчиться війна.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.