Среда, 17 мая 2023 14:14

Чехія готова прийняти ще 170 тисяч членів родин біженців з України

прага,чехія

330 тисяч громадян України перереєструвалися або отримали статус тимчасового захисту в Чехії цього року. При цьому країна може прийняти максимум 500 тисяч біженців, тому розраховує на приїзд членів родин біженців, які вже живуть у Чехії.

Про це національна координаторка з питань інтеграції біженців у Чехії Клара Шимачкова-Лауренчикова розповіла в інтервʼю Радіо Свобода.

"Ми змогли одночасно прийняти 500 тисяч біженців, і я вважаю, що це і є наш ліміт. А зараз ми зареєстрували 330 тисяч українців протягом весни цього року. Тож я вважаю, що наша загальна спроможність – це прийняти близько 500 тисяч людей з України", – розповіла уповноважена.

Таким чином, Чехія готова прийняти ще приблизно 170 тисяч українців, які виявлять бажання отримати тимчасовий захист у країні. Клара Шимачкова-Лауренчикова зауважила, що передовсім Прага готується прийняти членів родин біженців, які вже живуть у Чехії.

Уповноважена з питань біженців додала, що 90 тисяч українських біженців вже знайшли роботу у Чехії, а понад 50 тисяч українських дітей відвідують чеські школи.

Як повідомлялося, Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН

Інститут оцінює наявне населення в Україні станом на 1 січня 2023 року у 28-34 млн, до 2030 року воно може зменшитися до 24-32 мільйонів в межах кордону до початку повномасштабного вторгнення Росії.

Нацбанк України, що після завершення активної фази війни частина із них повернеться до України. Проте, значна частина мігрантів повертатися не планує, зростає частка тих українців, які вже знайшли постійну роботу за кордоном. Водночас після завершення війни може активізуватися і зворотний рух, коли українці виїжджатимуть за кордон до своїх родин чи для пошуку роботи.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.