Вторник, 26 декабря 2023 17:38

"Енергоатом" замовив обладнання для нового енергоблоку ХАЕС у Westinghouse на 16 мільярдів гривень

котін

Держпідприємство "Енергоатом" уклало угоду з компанією Westinghouse про придбання обладнання для будівництва нового енергоблоку Хмельницької АЕС вартістю $437,5 млн або 16,4 млрд грн в еквіваленті.

Угода, маршрутний лист і переддоговірне листування не оприлюднені у системі Prozorro і мають гриф "Комерційна таємниця", передає українська редакція Forbes.

Выдомо, що "Енергоатом" закуповує у Westinghouse обладнання для ядерної установки АР1000, яку мають встановити у Нетішині Хмельницької області до 30 листопада 2027 року.

Колишній член колегії Держатомрегулювання, експертка Ольга Кошарна раніше зауважувала, що техніко-економічного обґрунтування для реалізації проєкту АР-1000 на ХАЕС досі немає, а для початку будівництва АЕС з реакторами АР1000 в Україні треба буде готуватися близько семи років.

Нагадаємо, у липні 2022 року американська Westinghouse Electric Company та НАЕК "Енергоатом" підписали контракт на розробку оновленого техніко-економічного обґрунтування будівництва двох блоків AP1000 на Хмельницькій АЕС в Україні (йшлося про перспективні енергоблоки №5 та №6).

Читайте також: "Енергоатом" витратить 90 мільйонів за ремонт освітлення на Хмельницькій АЕС за завищеними цінами

У листопаді 2023 року підрозділ "Атомпроектінжиніринг" держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" уклав угоду з Westinghouse Electric Sweden AB про аналіз варіантів добудови енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС. Westinghouse мала оцінити можливість реалізації двох потенційних стратегій закупівлі. Варіантом "А" є отримання реакторної установки В-466Б, яка зберігається на майданчику АЕС "Белене" (Болгарія), а варіантом "Б" – отримання реактора В-320 від компанії Skoda JS (Чехія).

Нагадаємо, на початку липня парламент Болгарії доручив уряду країни почати переговори з Україною про продаж ядерних реакторів ВВЕР-1000 російського виробництва, придбаних для недобудованої атомної електростанції "Белене". Ціна угоди не може бути меншою, ніж заплатила сама Болгарія – близько 600 млн євро.

Цю інформацію підтвердив міністр енергетики Герман Галущенко, уточнивши, що ці реактори можна було б використати для добудови енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС.

Автор: Михайло Орлюк

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.