Вторник, 12 марта 2024 05:25

Столтенберґ оцінив рівень загрози атак РФ на Швецію

Читать на русском

Столтенберґ оцінив рівень загрози атак РФ на Швецію

Столтенберґ оцінив рівень загрози атак РФ на Швецію

Генсек НАТО поки не бачить жодної безпосередньої військової загрози проти будь-якого члена НАТО, але закликав не втрачати пильності.

Країни-члени НАТО завжди повинні бути готовими до потенційних кібератаків з боку Російської Федерації. На момент набуття членства в Альянсі Швеція неодноразово була під прицілом Москви.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у понеділок, 11 березня.

Відповідаючи на запитання шведського журналіста під час спільного брифінгу з прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном про те, чи варто хвилюватися зараз через неодноразові погрози Швеції, Столтенберґ відповів, що союзники по НАТО завжди повинні бути пильними.

"Наприклад, кібератаки на Швецію не є чимось новим. Це був постійний ризик протягом багатьох років, навіть тоді, коли Швеція була поза НАТО. Ми не бачимо жодної безпосередньої військової загрози проти будь-якого члена НАТО", — заявив генсек Альянсу.

Він пояснив, що частково це пов’язано з тим, що Росія зайнята агресивною війною проти України.

Глава Альянсу вважає, що "Швеції безпечніші в НАТО, ніж поза блоком".

"Мета НАТО — переконатися, що будь-який потенційний противник розуміє, що напад на одного члена Альянсу спричинить відповідь з боку всього Альянсу. І мета цього — не спровокувати конфлікт, а запобігти війні, зберегти мир. І НАТО успішно робило це протягом 75 років, навіть у найхолодніші періоди холодної війни", — нагадав Столтенберґ.

У свою чергу прем’єр-міністр Крістерссон заявив, що Швеція має бути напоготові. Він переконаний, що Кремль не припинить своїх атак.

"Ми не повинні бути наївними, і я думаю, що зараз ми краще, ніж будь-коли раніше, усвідомлюємо ризики, які вони представляють для нас. Тож просто будьте напоготові", — сказав він.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.