Пятница, 17 февраля 2023 14:22

WP: У Європі розгромили мережу шпигунів РФ. Путін цього не очікував

Читать на русском
WP: У Європі розгромили мережу шпигунів РФ. Путін цього не очікував
WP: У Європі розгромили мережу шпигунів РФ. Путін цього не очікував

Спільна операція, у якій брали участь спецслужби США та ЄС, допомогла зруйнувати масштабні російські шпигунські мережі.

Об этом сообщает Роспресс

Про це повідомляє The Washington Post.

Повідомляється, що не афішовані дії спецслужб проводилися протягом 2022 року, коли Захід нарощував військові постачання в Україну, а українська армія успішно проводила контрнаступ. Останнім етапом у «тіньовій війні» проти російських спецслужб став арешт у січні російського шпигуна Артура Еллера.

Німецький випадок був затриманий підозрюваними російськими агентами в Нідерландах, Норвегії, Швеції, Австрії, Польщі та Словенії.

"Ці кроки є точними ударами по російських агентах, які все ще знаходяться в Європі, після масової висилки понад 400 підозрюваних співробітників російської розвідки з посольств Москви по всьому континенту минулого року", — пише видання.

Високопоставлені співрозмовники видання зазначили, що в результаті операції розвідувальні служби РФ зазнали найбільшої шкоди з часів закінчення холодної війни. Неафішована кампанія проти шпигунів, мабуть, застала Росію та диктатора Володимира Путіна зненацька, оскільки керівництво країни не могло передбачити таких наслідків.

«За місяць до арешту Еллера німецька влада також заарештувала 52-річного Карстена Лінке , який керував підрозділом, який відповідав за внутрішню безпеку BND, і мав доступ до особистих справ співробітників агентства. До цього він багато років працював на об’єкті в Баварії, відповідаючи за технічні операції зі збору даних, націлені на глобальні інформаційні мережі. Німеччина виявила діяльність шпигуна лише з допомогою союзної західної служби. Спільна операція показала, що російські спецслужби заволоділи секретними документами BND, що започаткувало полювання на кротів», — йдеться у матеріалі.

Після того, як Лінке затримали контррозвідники, Еллеру зателефонував куратор із ФСБ і попередив про можливе викриття, через що він мав негайно вилетіти до столиці Росії. Еллера затримали у січні в аеропорту Майамі. Еллер погодився співпрацювати з представниками ФБР, надавши свій мобільний телефон та ноутбук.

Експерти зазначають, що можливості РФ щодо впливу в Європі та збору інформації про постачання зброї в Україну виявилися сильно ослабленими. Зараз Росія намагається компенсувати ці втрати, більше покладаючись на кібершпигунство, і посилаючи на Захід нових шпигунів під виглядом біженців.

Источник: Новости РУ

Другие материалы в этой категории: Главные преимущества Xbox над PlayStation »

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.