Среда, 17 мая 2023 12:07

Стали відомі подробиці протистояння навколо Обухівського паперового комбінату (ФОТО)

Стали відомі подробиці протистояння навколо Обухівського паперового комбінату (ФОТО)

Навіть під час війни російський бізнесмен та власник Обухівського паперового комбінату Володимир Крупчак намагається закріпити своє становище на українському ринку

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Економічну правду".

Наприкінці 2022 року маловідома австрійська група Pulp Mill Holding GmbH провела пресконференцію в Києві, де розповіла про тиск правоохоронців та блокування роботи одного з найбільших виробників пакувальної продукції в Україні – Київського картонно-паперового комбінату

Звинувачення австрійців стосувалося дій поліції та Бюро економічної безпеки (БЕБ), які наклали арешти на їхнє майно в Україні, а також "невиправданої" санкційної політики РНБО.

Посол Австрії Арад Бенкьо висловив занепокоєння "атакою української правоохоронної системи на австрійського інвестора". Він наголосив, що австрійський бізнес навіть в умовах війни продовжує працювати в Україні, сплачує податки та забезпечує сотні робочих місць.

На противагу цьому у матеріалі наголошується, що кінцевим бенефіціаром компанії в українських реєстрах значиться колишній депутат Держдуми від пропутінської партії "Единая Россия" Володимир Крупчак.

Крім кількох компаній в Україні, з Крупчаком також пов’язують Архангельський целюлозно-паперовий комбінат – велике російське підприємство з виготовлення паперових виробів – і низку провідних платників податків до бюджету агресора.

Серед найбільших українських активів успішної в Україні австрійської групи Pulp Mill Holding – Київський картонно-паперовий комбінат (ККПК), відомий багатьом завдяки туалетному паперу "Обухів-65".

За даними YouControl, кінцевим бенефіціаром українських компаній групи є колишній депутат Держдуми РФ Володимир Крупчак. Втім, адвокати компаній це заперечують, кажучи, що Крупчак продав австрійський бізнес, але внести зміни до українських реєстрів там не можуть через накладені поліцією та БЕБ арешти.

Адвокат "Палп мілл принт" Богдан Черковський зазначив:

Восени 2022 року відбулася завершальна стадія угоди з продажу Pulp Mill Holding в Австрії. На даний момент кінцевим бенефіціаром компанії є доктор Хайнс Циннер. Процедура з продажу почалася в січні 2022 року, за понад півроку до запровадження санкцій РНБО.

Проте, підтвердити те, що процедура продажу Pulp Mill Holding почалася до 24 лютого 2022 року, адвокат не зміг. Він надав "Економічній правді" лише повідомлення про намір придбати акції компанії, датоване червнем 2022 року.

Разом з тим, є обґрунтовані підстави вважати, що зміна власника активів австрійської групи разом з її українськими компаніями відбулася лише номінально.

У матеріалі пояснюють:

Зокрема, згаданий доктор Циннер, який, за свідченням адвокатів, є кінцевим бенефіціаром українських компаній, – не чужа Крупчаку особа. Щонайменше тому, що Циннер регулярно, починаючи з 1996 року, входив до ради директорів ключового російського активу Крупчака – Архангельського целюлозно-паперового комбінату.

Хоча наразі на сайті російського комбінату відсутня інформація про колишніх топменеджерів, проте згадки Хайнса Циннера збереглися в річних фінансових звітах компанії та в повідомленнях пресслужби.

Циннер, як і Крупчак, володіє Pulp Mill Holding не прямо, а через австрійські приватні фонди. До осені 2022 року володіння холдингом здійснювалося через Zinner Privatstiftung (дослівно – "Приватний фонд Циннера"), бенефіціаром якого був Крупчак.

Наразі Pulp Mill Holding належить фонду TPCA Paper Industry Holding GmbH, який, схоже, створили напередодні угоди із зміни власності та зареєстрували в тому ж будинку, у якому зареєстрований Pulp Mill Holding.

Тож усі російські активи Крупчака переписали з Pulp Mill Holding на його колишнього власника – Zinner Privatstiftung.

До березня 2023 року в раді директорів цього фонду був Тімур Соколов. Ця ж людина перебувала в раді директорів архангельського комбінату разом з Циннером щонайменше до 2016 року, про що свідчить звіт підприємства. Соколов продовжує входити до наглядової ради українського ККПК.

Адвокати "Палп мілл принт" відзначають:

Управління фондом здійснює правління, що складається щонайменше з трьох членів. Правління здійснює керування колегіально. Sokokov Т. не очолював правління і не мав права одноосібно схвалювати чи блокувати ухвалення будь-якого рішення чи самостійно представляти фонд.

Також зауважується, що керівником Zinner Privatstiftung залишається австрійський юрист Йоханнес Кльоцль-Норберг. Він же є формальним власником компанії AMIC, яка у 2014 році нібито викупила мережу АЗС "Лукойл" у підсанкційного російського олігарха Вагіта Алекперова.

У 2015 році журналісти DW виявили, що цей австрійський юрист дотичний до понад 30 компаній, пов’язаних з РФ, у яких він виконує роль то співзасновника, то менеджера. Імовірно, Кльоцль-Норберг просто надає "послуги" номінального власника чи менеджера російських активів, ховаючи їх від європейських санкцій.

Зрештою, усі операції із зміни структури власності завершилися восени 2022 року після того, як РНБО запровадила санкції проти Крупчака, що виглядає як спроба приховати активи російського бізнесмена від потенційної конфіскації.

Нагадаймо, що наприкінці квітня в австрійській компанії Pulp Mill Holding GmbH (м. Відень, Австрія), який є власником ПрАТ "Київський картонно-паперовий комбінат", ТОВ "Палп Мілл Прінт" та ще низки компаній в Україні, заявили про посилення незаконного тиску на свої бізнес-активи з боку окремих представників правоохоронних органів та медіамайданчиків.

Другие материалы в этой категории: Главные преимущества Xbox над PlayStation »

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.