Пятница, 24 февраля 2023 17:10

В Україні хочуть заборонити арештовувати та відбирати гроші за борги

Читать на русском
В Україні хочуть заборонити арештовувати та відбирати гроші за борги
В Україні хочуть заборонити арештовувати та відбирати гроші за борги

В Україні можуть заборонити стягувати та накладати арешт на отримані як допомогу кошти боржників-фізичних осіб із вразливих категорій громадян. Очікується, що це допоможе захистити їх у складній фінансовій ситуації, а також полегшити цю саму ситуацію.

Об этом сообщает Компромат PRO

Про це повідомили в Мінреінтеграції. Там зазначили: відповідний законопроєкт уже підтримав уряд.

"Законодавча ініціатива від уряду пропонує накласти заборону у сфері виконавчих проваджень на період воєнного стану. І 30 днів після його припинення", – йдеться у повідомленні.

У кого не відбиратимуть гроші

Згідно з документом, державним та приватним виконавцям можуть заборонити стягувати та накладати арешт на кошти боржників-фізичних осіб, якщо ті отримали їх як цільову допомогу від громадських організацій. А крім того, від:

  • благодійних організацій;

  • міжнародних.

Також норма поширюватиметься на допомогу на проживання, що виплачується внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

"Не можна у людини забирати останнє, стягувати кошти, які часто є єдиним джерелом для існування найбільш незахищених. Це потрібно усвідомлювати", – зазначили у міністерстві.

У пенсіонерів можуть забирати до 50% виплати

Водночас в Україні існують законні підстави, щоб урізати пенсійні виплати на 20% чи 50%. Зокрема, відібрати частину пенсії можуть у пенсіонерів-боржників.

У такому разі кошти автоматично спрямують на оплату боргу. Як зазначено в законах "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (ст. 50) та "Про виконавче провадження" (розділ 9), йдеться про такі види заборгованості:

  • за кредитними зобов’язаннями перед банками та іншими фінустановами;

  • щодо виплати аліментів;

  • зі штрафів за порушення правил дорожнього руху;

  • щодо рішень про відшкодування збитків;

  • повернення зайвих сум заробітної плати у передбачених законом випадках.

Рішення про зменшення розміру пенсії ухвалює суд, виконавча служба або приватний виконавець. Утримання встановленої суми здійснює Пенсійний фонд України (ПФУ). Пенсію можуть урізати або на 20%, або на 50% – це залежить від виду порушення та санкцій за нього.

Крім того, виплати можуть урізати пенсіонерам, які працевлаштувалися і не повідомили про це протягом 10 днів до Пенсійного фонду. У такому разі може виникнути так звана переплата пенсії, тобто виплата більшого розміру, ніж це передбачено, адже працевлаштування пенсіонера впливає на його право на отримання доплат, надбавок та підвищення.

Источник: Новости РУ

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.