Пятница, 26 мая 2023 06:26

Керівник маршрутної мафії Костянтин Усов формує у США «батальйон Гарвард»

Читать на русском

Керівник маршрутної мафії Костянтин Усов формує у США «батальйон Гарвард»

Керівник маршрутної мафії Костянтин Усов формує у США «батальйон Гарвард »

Заступник Кличка Костянтин Усов у липні 2022 року виїхав з України до США. За його словами – навчатись у Гарвард. За іншими даними – рятуючись від кримінального переслідування.

Яка з цих версій вірна – питання риторичне. Як риторичним залишається і питання – хто і на яких підставах дозволив перетнути кордон людині не просто цілком призовного віку, а й заступнику голови КМДА з питань самоврядування. Якщо хтось забув – то мера Чернігова Владислава Атрошенка, який очолював оборону міста, що перебуває в оточенні більше місяця, на форум у Давос не пустили.

26.05.2023- Усов

До Усова чомусь претензій не виникло. Причому, на відміну від Атрошенко, з посади Усова ніхто не усунув – Костянтин Усов, який вже майже рік перебуває в США, офіційно вважається заступником голови Київської міської державної адміністрації.

26.05.2023- Усов

Що насправді робить Костянтин Усов в Америці – також велике питання. Чи вчиться у Гарварді чи ні – встановити не вдалося. Тільки, як свідчить його декларація, він є власником фірми, зареєстрованої у США.

26.05.2023- Усов

Так що цілком можливо, поєднує приємне з корисним. Тим більше, що досвід у нього в такому поєднанні величезний.

Чого варті лише історії з його «журналістськими розслідуваннями», на яких він і в’їхав у велику політику – спочатку до крісла радника голови Одеської ОДА, потім – до крісла депутата ВР, а потім – до більш цікавого з матеріального погляду крісла заступника голови Київської міської державної адміністрації.

А ось тепер шле привіти з Америки, чомусь вважаючи, що його на Батьківщині чекають і люблять не менше за наших солдатів, які вивчають системи ППО Patriot або танки Abrams.

26.05.2023- Усов

Звісно, хтось, звісно, чекає. Це можуть бути правоохоронці, які розслідують діяльність Усова, пов’язану із поборами з маршрутників Києва. Це можуть бути ті, для кого налагоджував схему поборів із перевізників столиці Костянтин Усов. Це можуть бути навіть ті маршрутники, які бажають побачити його у в’язниці. Але аж ніяк не все суспільство. І мотивація у людей, які чекають на Усова додому, дещо інша.

За війною скандал уже забули, але нагадаємо, що незадовго до повномасштабного вторгнення було скликано кілька прес-конференцій, на яких перевізники Києва звинуватили Усова у систематичних поборах.

26.05.2023- Усов

Приватні підприємства «Авен Езер» та ТОВ «Ярослав Авто», які здійснюють перевезення в Києві, повідомили, що «Усов надсилав до них ходоків» в особі свого радника Віктора Сасіна та голови Служби перевезень Віктора Савченка. З вимогою платити по 200 гривень на день із кожної машини. У місяць заступник мера таким чином зміг би акумулювати понад 9 мільйонів гривень. Тих, хто не погоджується, позбавляли ліцензії.

Кияни на цю заяву перевізників відреагували мляво – ніхто маршрутників особливо не любить, користуючись їхніми послугами лише тому, що муніципальний транспорт повністю не покриває ринок перевезень. Але так було до того моменту, коли злетіли ціни на маршрутки. Все просто – додаткова сума у 200 гривень із кожної маршрутки звідкись має взятися. Зрозуміло, що зрештою заплатили кияни – суми поборів просто включили у ціну проїзду. Але було пізно. А потім прийшла війна, і стало зовсім не до цього. До того ж Усов оперативно виїхав до Америки.

Висвітлимо ще одне питання – кар’єру «журналіста-розслідувача», яка, зрештою, і привела Усова до успіху, і який ми згадали вище. Дійсно, Усов починав у цій якості, і його розслідування мали успіх у глядачів. Поки не з’ясувалося, що його «розслідування» – чистої води «замовлення» від конкурентів, які давали Усову все: інформацію, компромат на опонентів, гроші, техніку та проплачували ефіри.

Найгучніший приклад – у фільмі «Лук’янівка. В’язниця №1» Костянтин Усов «розкрив» систему хабарництва та репресій проти ув’язнених у Лук’янівському СІЗО, що спричинило кримінальну справу проти керівництва установи. А потім раптово надбанням громадськості став факт того, що замовили Усову його фільм Лук’янівка. В’язниця №1» співробітники МВС, які банально виборювали посади.

Але Усов вже змінив кар’єру – він подався до політики. 2014 року він виграв мажоритарку по округу №33 у Донецькій області, балотуючись від Блоку Петра Порошенка. Секрет виявився простим – під час парламентської кампанії 2014 року Усова неодноразово пов’язували з екс-регіоналом та колишнім віце-прем’єром в уряді Миколи Азарова – Олександром Вілкулом. Зокрема, наголошувалося, що виборчий штаб Усова був розташований у приміщенні рекламно-поліграфічного центру «Артстайл», до якого мав відношення Вілкул-молодший.

Також у ЗМІ наголошувалося, що низка кандидатів, у тому числі Усов та його головний конкурент Малачевський мали одне джерело фінансування. Говорять, що фактично у високих кабінетах Кривий Ріг був поділений між «БПП» та «Опозиційним Блоком» — 33 округ віддали «БПП», а 31 та 32 – «Опозиційному Блоку».

26.05.2023- Усов

2020 року Усов змінив ВР на привабливіше у матеріальному плані крісло депутата Київради та заступника Кличка. Справа в тому, що Київ – це живі гроші. А у відання Усова потрапили маршрутні перевізники та парковки. Де крутиться абсолютно «чорна» готівка.

Про маршрутки ми вже згадували. Але є ще парковки, яких у Києві катастрофічно не вистачає, і їх ніхто не будує. Бо є евакуатори. Які забирають неправильно запарковані автомобілі. Але мало хто знає, що під приводом боротьби з порушниками правил паркування в столиці діє п’ять фірм, які евакуюють неправильно поставлені на стоянку автомобілі.

З одного боку, начебто правильно — а що робити з машинами, що стоять на переходах і тротуарах? Але з іншого боку — це справжня мафія, тому що парковок практично немає, а машини евакуюють без огляду на те, чи порушує водій ПДР, чи ні. І відшукати потім автомобіль дуже непросто, а коштує таке задоволення автовласнику близько двох тисяч гривень. Але місто із цих грошей отримує лише суму штрафу – 510 гривень. Решту – послуги евакуатора (1 270₴) та день стоянки на штрафмайданчику (144₴) – одержують власники фірм, які й займаються цим бізнесом. Причому всі фірми приватні. І їхня кількість суворо обмежена. І підім’яв під себе частину цього бізнесу саме Усов.

Що трапилося у 2022 році і що змусило Костянтина Усова терміново виїхати до Штатів – ми точно не знаємо. Зате достеменно знаємо, що з бідного «журналіста-розслідувача» він за роки депутатства та роботи в КМДА перетворився на вельми небідну людину.

26.05.2023- Усов

Ще до того, як «слуги» засекретили декларації, щоб вороги не дізналися, хто і скільки з них вкрав, у Костянтина Усова виявився вклад у банку, на який за рік набігло майже півмільйона гривень лише відсотків. Ви уявляєте розмір вкладу?

Це, не кажучи вже про готівку у сумі 112 000 доларів та 175 000 гривень; значній колекції квартир, парковок та автомобілів. У нього, наприклад, з’явилася квартира площею 95,9 метра в Києві, паркомісце в 12 метрів там же і земельна ділянка 3 252 метри в Києво-Святошинському районі. Щоправда, перші два об’єкти належать його дружині, яка, як і належить дружині депутата, є успішною бізнес-вумен.

Але все це навіть не варто перераховувати – тут усе, як завжди: «бідний, але чесний борець за праву справу» стає депутатом чи чиновником, і в нього раптово виявляється дуже багато грошей та іншого майна. Класика жанру.

Але питання – хто його випустив з України і що він робив у США весь цей рік, залишається відкритим. Звичайно, можна вірити казці про навчання в Гарварді, але казки – це тільки в книжках добре, у житті все куди цікавіше та прозаїчніше. Втім, можливо, він формує «батальйон Гарвард» з українських чиновників. Чим Америка гірша від Європи, де у нас є «батальйони» у Відні, Монте-Карло та Монако?

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.