Четверг, 08 февраля 2024 08:49

Свої серед чужих: на кого спрямований указ Зеленського про захист українців у росії

У військовій реальності українці в Росії приречені або на прискорену асиміляцію, яка трактується владою як форма лояльності. Або репатріацію на історичну батьківщину, що з огляду на нинішню підозрілість української влади до всього, пов’ язаного з Росією, теж непростий вибір.

Про це йдеться у статті, оприлюдненій на сайті Фонду Карнегі.

Указ Володимира Зеленського про захист прав українців у Росії виглядає дзеркальною відповіддю на риторику Кремля про захист російськомовних в Україні. На тлі глухого кута на фронтах Києву потрібні ефектні кроки, що демонструють його непримиренність щодо путінського режиму. Інша річ, що реальна українська меншість усередині Росії слабко підходить для таких завдань. Багаторічний тиск з боку російської влади знищив його організаційні структури, а асиміляція, прискорена війною, швидко скорочує чисельність громади.

Закон соборності

З самого початку повномасштабного російського вторгнення українська влада шукає ефектну відповідь на кремлівську риторику про «неіснуючу Україну». Назва Росії пропонувалося писати з маленької літери, а президент Зеленський навіть доручив уряду вивчити можливість одностороннього перейменування Росії на «Московію» — це була реакція на петицію, яка зібрала 25 тисяч підписів на президентському сайті.

Чергова ініціатива на цьому полі – новий указ Зеленського про захист української меншості в Росії, підписаний 22 січня 2024 року, у День Соборності України. Указ розглядає низку прикордонних регіонів РФ (Краснодарський край, Білгородську, Брянську, Воронезьку та Ростовську області) як «історично населені українцями» території і вимагає забезпечити українську меншість, що проживає там, правом на розвиток рідної мови та культури.

Як Україна збирається на практиці реалізовувати подібну політику, незрозуміло. Поки що органам влади пропонується просто збирати інформацію про примусову русифікацію та зав’язувати контакти з представниками інших пригноблених націй. Але пропагандистське значення указу зрозуміле: якщо Путін наполягає, що у складі України є «російські землі», які несправедливо «подаровані» Леніним чи Хрущовим, то Україні є чим відповісти.

Тим більше, що історичних сюжетів у запасі у Києва достатньо: від переселення запорізьких козаків на Кубань до існування величезної української колонії на Далекому сході («Зелений Клин»). Якщо Кремль не влаштовують загальновизнаних кордонів 1991 року, то Київ теж виходитиме з міфології «історичних прав».

Російське МЗС уже витлумачило цей указ як територіальні претензії. Однак зрозуміло, що розмови про «Югоросію», створення якої в районі Кубані відкриє Україні шлях на Кавказ та Центральну Азію, — це скоріше фантазії окремих українських політиків, далекі від конкретних планів. Щонайменше тому, що такі проекти навряд чи зустрінуть розуміння на Заході, де навіть нинішній указ викликав подив.

Натомість численна українська меншість у Росії справді існує. За останнім переписом 2021 року, українцями вважають себе близько 900 тисяч російських громадян, тобто 0,6% від загального населення, восьма за чисельністю національна група. Щоправда, вони досить рівномірно розселені територією країни, навіть у Білгородської області, регіоні з максимальною концентрацією, їхня частка становить лише 1% населення.

При цьому чисельність українців у РФ стрімко скорочується: за переписом 2002 року їх було в кілька разів більше — близько 3 млн. 2% населення. Тобто в Росії відбувається прискорена асиміляція українців, що стимулюється офіційною політикою та пропагандою, які всіляко наголошують на повній ідентичності двох народів, які штучно розділяються ворогами. І чим вищим стає рівень негативу по відношенню до українців у риториці влади, тим швидше йде асиміляція.

З початком війни кількість українців у Росії знову зросла за рахунок біженців та насильно переміщених осіб. За даними ООН, може йтися про 2,8 млн осіб. Проте складно сказати, як ідентифікуватимуть себе ці люди, які опинилися у повній владі російської держави, яка оголосила поза законом навіть кольори українського прапора. Адже ще в довоєнній Росії атмосфера не сприяла демонстрації української ідентичності. За опитуваннями Левада-Центру в 2018–2021 роках, лише 10% росіян були готові прийняти українців як членів сім’ї, а 38% росіян мали відверто ксенофобські погляди щодо української нації.

Лояльність та асиміляція

Російська влада вже давно сприймає як серйозну загрозу потенційну нелояльність сотень тисяч громадян українського походження. Створені у 1990-ті національно-культурні товариства російських українців почали закривати ще після помаранчевої революції 2004 року, хоча їхня активність не йшла далі за декоративно-етнографічну.

Справжній розгром українського суспільного життя в Росії припав на початок 2010-х. В Україні в цей час при владі ще був проросійський Віктор Янукович, українсько-російська війна фігурувала лише на сторінках бульварної фантастики, але вже тоді російська влада жорстко переслідувала українські національні організації в РФ, розглядаючи їх як потенційну колону п’яту.

2010 року ліквідували Федеральну національну культурну автономію українців Росії, а 2012-го — заборонили «Об’єднання українців у Росії». У 2018 році було закрито єдину в країні бібліотеку української літератури в Москві, а її директор отримала чотири роки умовно за зберігання «екстремістської літератури».

На 2018 рік на території Росії не діяла жодна школа з викладанням української мови. А після початку повномасштабної війни саме використання української мови у публічному просторі стало ризикованим — так, у березні 2022 року радіо «Відлуння Москви» оштрафували за використання української мови у передачі про українську культуру. Можна згадати й те, що перший в історії вирок за статтею про сепаратизм у РФ було винесено кубанській лівій активістці Дар’ї Полюдовій, яка готувала марш за федералізацію Кубані.

Недовіра Кремля до української меншини така велика, що навіть після початку війни влада не стала вимагати від українців Росії жодних жестів колективної лояльності, як цього можна було очікувати в рамках декоративної багатонаціональності путінського режиму. Від російських українців очікується, що вони мовчати і не виявлятимуть ознак організованості, якщо не хочуть набути колективного статусу п’ятої колони.

Багато вихідців з України в російській правлячій еліті — від Матвієнка і Козака до Ярової та Мединського — ніяк не впливає на цю ситуацію. Їхнє українське походження, швидше, додає їм роздратування, що їхня мала батьківщина опинилася за кордоном. До того ж «дружбанародні» сантименти в стилі СРСР стають дедалі слабшими в російській еліті, поступаючись місцем суто імперіалістичної риторики «збирання історичних земель».

Це вкотре підтверджується тим, що восени 2022 року Путін обрав пряму анексію окупованих територій, а не спробував створити там буферну квазіукраїнську державність. Ставку на якусь «правильну Україну» визнано в Кремлі битою. Навіть у проросійських регіонах, що вважалися, українці не зустріли російську армію з квітами, так що пріоритетними інструментами Москви стали анексія і примусова асиміляція.

Щоправда, Київ зі свого боку давно залишив спроби побудувати діалог з українцями в Росії. Наприклад, громадяни України, які проживали на території РФ, були позбавлені можливості голосувати на президентських та парламентських виборах 2019 року, щоб не дозволити проросійським силам отримати додаткові голоси за рахунок діаспори до РФ, яку Київ вважає апріорі нелояльною.

Новий закон про множинне громадянство дозволяє отримувати українське громадянство українцям із усіх країн світу, але позбавляє його за добровільне отримання російського, не роблячи жодних застережень для російських українців. Тому занепокоєння культурно-мовними правами українців у Росії виглядає скоріше пропагандистським жестом, не пов’язаним із реальними проблемами цієї національної меншини.

Українська громада в Росії потребує підтримки, опинившись заручником конфлікту між Москвою та Києвом. За нормальних умов українська діаспора могла б стати важливим посередником у відносинах двох країн. Але у військовій реальності українці в Росії приречені або на прискорену асиміляцію, яка трактується владою як форма лояльності, або репатріацію на історичну батьківщину, що з огляду на нинішню підозрілість української влади до всього, що пов’язане з Росією, теж непростий вибір.

Вгорі: жінку з українським прапором затримали у Москві. 1 травня 2014 року

«Аргумент»

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.