Вторник, 13 февраля 2024 22:56

Заступники українського генпрокурора набули нових активів після початку війни, - ЗМІ

Читать на русском

Заступники українського генпрокурора набули нових активів після початку війни, — ЗМІ

Заступники українського генпрокурора набули нових активів після початку війни, — ЗМІ

Журналісти «Слідство.Інфо» вивчили декларації , які у грудні оприлюднило українське Національне агентство із запобігання корупції, та дізналися, що з початку повномасштабної війни у лютому 2022 року заступники генпрокурора обзавелися новими автомобілями та нерухомістю.

2024 02 13 13.59.11 queiqxeihuirkant Заступник генпрокурора України Ігор Мустеца (Фото: Офіс генерального прокурора / Telegram )

Як повідомляє «Слідство.Інфо», заступник генпрокурора Ігор Мустеца вказав у декларації, що його родичка Любов Мустеца у жовтні 2022 року купила квартиру у Чернівцях. У виданні підрахували, що п’ятикімнатна квартира площею 202 квадратні метри в ЖБК «Мікрорайон Зоряний» могла коштувати їй 9,2 мільйона гривень (близько 242 тисячі доларів). У вересні 2022 року вона також придбала ділянку площею приблизно 15 соток у тому ж ЖБК «Мікрорайон Зоряний».

Окрім нерухомості Мустеца задекларував 27 тисяч євро, 88,5 тисяч доларів і 334 тисяч гривень.

Ігоря Мустецу на поточну посаду обрала Ірина Венедиктова, на той час генпрокурор України. Після його призначення Венедиктова сказала , що Мустеца відповідає за міжнародне співробітництво та представництво в суді, але вона розглядає його як кандидата на перехід до силового блоку — до Нацполу.

Ще один заступник генпрокурора, Дмитро Вербицький, зазначив у декларації , що його дружина придбала у 2022 році квартиру площею 65 квадратних метрів та земельну ділянку в Туреччині майже за 3,9 мільйона гривень (приблизно 103 тисячі доларів).

З документа випливає, що 2022 року Вербицький купив для дружини майже за мільйон гривень (понад 26 тисяч доларів) автомобіль Lexus ES 300H 2021 року випуску. З 2021 року заступник генпрокурора також користується Lexus NX 300H 2017 року випуску, який оформлений на якусь Валентину Южицю.

У 2022 році Вербицький задекларував 31 тисячу доларів, 337 тисяч гривень, 653 турецькі ліри та трохи криптовалюти: 1078 USDT та 2 BUSD.

Дмитро Вербицький відповідає за Департамент кримінальної політики та захисту інвестицій, Департамент протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сфері, Спеціалізовану екологічну прокуратуру, Управління нагляду за дотриманням законів БЕБ, Управління з протидії кримінальним правопорушенням у сфері кібербезпеки.

Журналісти дізналися, що за час війни новими автомобілями обзавелися ще два заступники генерального прокурора — Антон Войтенко та Вікторія Литвинова.

Войтенко купив Toyota RAV4 2019 року випуску за 910 тисяч гривень (близько 24 тисячі доларів), а Литвинова — Audi A5 2019 року випуску за 750 тисяч гривень (майже 20 тисяч доларів). Литвинова розповіла «Слідство.Інфо», що машину придбала на виручку від продажу квартири, якою володіла з матір’ю.

2022 року Литвинова задекларувала майже 25 тисяч гривень, 17 тисяч доларів та 2268 євро. Войтенко вказав у документі 16 тисяч доларів та 214 тисяч гривень.

Антон Войтенко контролює нагляд за дотриманням законів органами Державного бюро розслідувань, а також Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері.

Вікторія Литвинова займається Спеціалізованою екологічною прокуратурою та направленням протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сфері.

Аналітики та економісти вважають, що ухвалений урядом Казахстану механізм фінансування бюджету має низку недоліків. Вони зазначають, що бюджетна політика стає менш прозорою для парламенту та суспільства, а можливість легко вилучати кошти з Нацфонду демотивує уряд вибудовувати збалансовану фіскальну політику та стратегію управління держборгом.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.