Вторник, 09 апреля 2024 12:30

У НАЗК повідомили, що не приховують декларації посадовців

Читать на русском Read in English

У НАЗК повідомили, що не приховують декларації посадовців

У НАЗК повідомили, що не приховують декларації посадовців

Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що не засекречує декларації посадовців. Відповідна заява з’явилася від НАЗК.

В медіа наразі поширюється теза про те, що НАЗК нібито засекречує декларації. Пояснюємо, чому це не так. Закон про відновлення декларування передбачив, що на період до припинення або скасування воєнного стану у відкритому доступі з безпекових причин не відображатимуться декларації певних категорій службовців. Адже держава в умовах повномасштабного вторгнення має гарантувати безпеку декларантів та членів їх сімей.

Декларанти за низки умов мають право на вилучення з відкритого доступу всіх наявних у реєстрі документів, а саме – декларацій та повідомлень про суттєві зміни у майновому стані, поданих за всі періоди. Такі умови можуть стосуватися як декларанта, так і членів його сімʼї.

В жовтні минулого року НАЗК розробило та наказом від 12.10.2023 №221/23 затвердило порядок вилучення з відкритого доступу декларацій таких осіб.

Згідно порядку, вирішення питання про наявність підстав для вилучення декларації покладається виключно на ініціатора подання, за яким НАЗК вилучає декларацію із публічного доступу. Національне агентство наголосило, що ініціатором може бути керівник ЦОВВ, начальник Генштабу ЗСУ, голова місцевої ради та інші.

НАЗК із власної ініціативи не вилучає документи, наявні в реєстрі декларацій, та не зобов’язано перевіряти наявність підстав для внесення подання.

368.media

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.