Четверг, 14 декабря 2023 07:36

Сенат США схвалив оборонний бюджет із коштами для підтримки України

сша

Сенат Сполучених Штатів схвалив оборонний бюджет США на наступний рік обсягом $886 млрд, у який входять також кошти на підтримку України та Ізраїлю.

Про це повідомляє The New York Times, передає Європейська правда.

Документ – National Defense Authorization Act – серед іншого, передбачає підвищення заробітних плат для американських військовослужбовців на 5,2%.

Кошти для підтримки України та Ізраїлю, закладені у бюджет – окремі від проєкту про додаткове фінансування на 111 млрд доларів, який застряг у Конгресі.

USA Today уточнюють, що бюджет передбачає $300 млн на Ініціативу безпекової підтримки України у 2024 фінансовому році та продовження дії ініціативи до 2027 року.

Також у ньому закладено кошти на спільні проєкти Пентагону з Австралією та Великою Британією.

Очікується, що Палата представників у четвер проголосує за оборонний бюджет за швидкою процедурою, яка залишає менше шансів, що опоненти проєкту заблокують його, але потребує для схвалення дві третини голосів.

Лідери республіканців та демократів у Сенаті відстоювали проєкт як "чесний компроміс", у якому визначено пріоритетом змагання з супротивниками та демонструється підтримка союзникам. При цьому частина республіканців у Палаті представників невдоволені виключенням деяких положень, які вони пропонували, у тому числі у питанні скасування оплати відпустки та проїзду жінкам-військовослужбовицям у зв’язку з абортом чи іншими процедурами, пов’язаними з репродуктивним здоров’ям.

Частина невдоволені також продовженням спеціальної програми нагляду ФБР, що охопить у тому числі початок 2025 року.

Як повідомлялося, міністр фінансів Сергій Марченко раніше заявив, що Мінфін та Нацбанк сподіваються на вирішення ситуації з відновленням бюджетного фінансування з боку США, однак вже мають сценарій на той випадок, якщо американська влада не зможе домовитися про виділення коштів Україні. Водночас Марченко визнав, що цей сценарій буде "неприємним" і "суспільство до нього не готове".

Автор: Юлiя Недашківська

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.