Вторник, 23 января 2024 14:21

Справа Мазепи: Суд зменшив розмір застави для бізнесмена у 17 разів

суд,мазепа

Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід для бізнесмена та керівника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепи, зменшивши розмір встановленої для нього застави з 350 млн грн до 21 мільйона гривень.

Відповідне рішення суд ухвалив сьогодні, 23 січня, повідомляєСуспільне із зали суду.

"Постановити нову ухвалу про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 27 лютого із правом внесення застави в розмірі 21 мільйон гривень", — вказав суддя.

Під час засідання суду адвокат бізнесмена Тарас Пошиванюк долучив до клопотання про оскарження рішення суду першої інстанції 10 листів про взяття Мазепи на поруки, у тому числі – від нардепа від "Слуги народу" Андрія Геруса.

Він також розповів, що Мазепа протягом строків кримінального провадження близько 80 раз виїжджав за кордон і повертався, тому ризик його переховування за межами України сторона захисту заперечує.

Своєю чергою прокурор Євген Сльота вимагав скасувати ухвалу суду першої інстанції і збільшити розмір застави для Мазепи до 700 мільйонів гривень, на чому відпочатку наполягало слідство.

Як повідомлялося, 19 січня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід для Ігоря Мазепи у вигляді тримання під вартою до 27 лютого з альтернативою внесення застави у розмірі 349,7 млн₴ Прокуратура просила арештувати Мазепу, встановивши для нього заставу у розмірі 700 мільйонів гривень.

Читайте також: Уночі згорів заміський будинок інвестбанкіра Мазепи (оновлено)

Напередодні співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) затримали бізнесмена, коли той намагався перетнути українсько-польський кордон. У його компанії Concorde Capital також повідомили про проведення обшуків без ухвали суду, при цьому співробітники ДБР вилучали документи, які "не стосуються справи, а пов’язані з усіма напрямками бізнес-активності Мазепи".

У ДБР звинуватили Мазепу у створенні злочинної організації, які у 2020-2021 роках нібито протиправно заволоділа 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС, з метою її подальшої забудови.

ДБР також оприлюднило схему забудови дамби Київської ГЕС, вказавши на ній чотири котеджних містечка загальною площею 219 гектарів, не уточнивши, про які саме 7 га йдеться.

Крім того, на схемі вказано номер кримінального провадження у справі – №42014100120000009, воно відкрите ще у квітні 2014 року за фактом зловживання службовим становищем співробітниками правоохоронних органів, Держгеокадастру, Держлісагентства та Держводагенства.

Сам Ігор Мазепа уточнив, що висунута йому підозра стосується виділення земельної ділянки на 2,4 га. На його думку, розмір застави, яку вимагали для нього прокурори, неспівмірний із можливими збитками у цій справі, а сама вона може бути пов’язана з його публічними заявами про тиск силовиків на український бізнес.

Мазепа є одним із засновників громадського руху "Маніфест 42", який закликав українські бізнес-об’єднання до спротиву свавіллю силовиків.

Після обурення широкого кола українських підприємців через занадто жорсткі, на їх думку, дії правоохоронців у цій справі, 22 січня її прокоментував президент Володимир Зеленський. Він назвав дискусію з бізнесом "непростою" і закликав підготувати рішення, "щоб усі складнощі між урядовями, бізнесом, правоохоронцями були зняті".

Автор: Михайло Орлюк

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.