Понедельник, 15 апреля 2024 13:48

Росії вдається швидко ремонтувати НПЗ після припинення атак українських безпілотників,

нпз

Росії вдалося швидко відремонтувати обладнання принаймні частини ключових нафтопереробних заводів, які постраждали від ударів українських безпілотників.

За підрахунками агентства Reuters, наразі виведено з ладу внаслідок ударів близько 10% потужностей з первинної переробки нафти, хоча наприкінці березня ця частка сягала 14%.

Незважаючи на труднощі з імпортом певних західних комплектуючих, "Роснєфті" вдалося повернути в експлуатацію установки АВТ-4 і головну АВТ-6 на Рязанському НПЗ, АВТ-4 на Куйбишевському НПЗ, а також запустити АВТ-5 та АВТ-6 на Сизраньському НПЗ.

Відтак виведені з ладу внаслідок атак безпілотників потужності російських НПЗ зменшилися до 90 500 метричних тонн на добу (660 000 барелів на добу) з приблизно 123 800 тонн на добу (907 000 барелів на добу) раніше.

Загалом загальна потужність первинної переробки нафти в Росії, яка не доступна через різні збої та ремонти, становитиме близько 4,4 мільйона тонн у квітні порівняно із 4,1 мільйона тонн у березні.

Reuters зауважує, що відновлювати російські НПЗ допомагає перерва в ударах українських дронів після критики з боку США, де високі ціни на пальне є одним з головних питань порядку денного напередодні президентських виборів.

9 квітня міністр оборони США Ллойд Остін наголосив, що українській армії слід зосередитися на ударах по інших цілях, які мають "безпосередній вплив на війну", ніж атакувати нафтопереробні заводи на території ворога, бо це може вплинути на глобальні енергетичні ринки.

Як повідомлялося, за попередніми підрахунками Reuters, атаки українських безпілотників вивели з ладу близько 15% потужностей первинної переробки нафти у РФ станом на кінець березня. За даними Росстату, російські нафтопереробні підприємства зменшили виробництво бензину за останній тиждень березня до 110,7 тис. тонн на добу, це на 12% менше середнього показника в лютому.

До того ж, НПЗ "Орскнафтооргсинтез" потужністю переробки 6 млн тонн нафти на рік у російському Орську зупинив роботу минулого тижня після прориву дамби.

Що відомо про удари України по російських НПЗ

2 квітня безпілотники атакували російський нафтопереробний комплекс у Нижньокамську в Татарстані. Атака на НПЗ є спільною операцією СБУ і ГУР Міноборони.

Йдеться про нафтопереробний завод "Танеко" російської компанії "Татнєфть", розташований приблизно за 1300 кілометрів від лінії фронту. Безпілотник влучив в установку первинної переробки, яка переробляє близько 155 000 барелів нафти на день, але пошкодження установки не критичне, стверджують російські посадовці.

За підрахунками Reuters, у першому кварталі 2024 року мінімум сім російських нафтопереробних заводів зупиняли роботу через атаки українських безпілотників. Удари уразили потужності з переробки 4,6 млн тонн нафти, або 7% від загального обсягу переробки у РФ.

Через побоювання зменшення виробництва біржові ціни на бензин та дизпаливо у Росії стрімко зростають.

Одним із останніх роботу зупинив Куйбишевський НПЗ (Самарська область). БпЛА атакували цей завод у ніч на 23 березня. Після атаки завод зупинив роботу нафтопереробної установки CDU-5, через що потужності підприємства знизилися вдвічі.

Автор: Михайло Орлюк

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.