Вторник, 13 февраля 2024 05:18

Експерти вважають, що РФ атакувала Київ ракетою Циркон - КНДІСЕ

Читать на русском

Експерти вважають, що РФ атакувала Київ ракетою Циркон — КНДІСЕ

Експерти вважають , що РФ атакувала Київ ракетою Циркон — КНДІСЕ

Російські війська 7 лютого атакували Україну, за попередньою інформацією, ракетами 3М22 Циркон.

Такого висновку дійшли експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ), повідомив директор інституту Олександр Рувін.

«За попередньою інформацією, справді є факт використання ракети 3М22 Циркон. Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів та деталей, особливості типу зброї», — пише Рувін.

За його даними, ракета прямувала до зони, де немає військових об’єктів і в результаті постраждала громадянська інфраструктура та мирні люди.

Рувін пояснив, що експерти виявили елементи, характерні саме для ракети типу 3М22 Циркон.

«Специфічні маркування мають частини та уламки реактивного двигуна та кермових механізмів», — зазначив він.

За його словами, ракета 3М22 Циркон складається з комплектуючих вузлів, що позначаються відповідним маркуванням 3Л22, 3В22. Тобто буква може відрізнятися, але загальне маркування ракет — 3М22.

Рувін стверджує, що на декількох уламках шляхом лазерного гравіювання та методом тиснення виконано напис 3Л22, що свідчить про конкретний вузл з конкретного виробу. Також, болти на кермових механізмах мають маркування у вигляді цифр 26, що є особливістю Циркона. Інші маркування на уламках ракети вказують на дату виробництва її складових — 2023-2024 роки, що означає, що ракета була зібрана нещодавно.

"Значна фрагментація ракети ускладнює ідентифікацію, проте вже можемо сказати, що зброя не відповідає заявленим ворогам тактико-технічним характеристикам", — додав він.

7 лютого військовий портал Defense Express повідомив, що РФ під час ракетної атаки на Україну 7 лютого могла використати нову ракету ЗМ22 Циркон. За даними порталу, про те, що РФ обстріляла Київ цими ракетами, вказують відповідні фото. На одному з фото уламків є маркування – 3М22, що відповідає саме цій ракеті.

Представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону сказав, що Повітряні сили не можуть стверджувати, що Росія могла використати інші типи ракет під час атаки. За його словами, спочатку фахівці мають верифікувати уламки.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.