Понедельник, 01 апреля 2024 13:16

ЗМІ розкрили схему, як в Україну могли завозити пальне із Білорусі

Читать на русском Read in English

ЗМІ розкрили схему, як в Україну могли завозити пальне із Білорусі

ЗМІ розкрили схему, як в Україну могли завозити пальне із Білорусі

В Україну з території Білорусі вже під час війни могли незаконно ввозити нафтопродукти. Згідно з технічним регламентом, затвердженим після запровадження військового стану, імпорт пального з Білорусі та Росії, а також юридичним особам із цих країн заборонено. Проте українські компанії могли бути причетні до схем постачання білоруського пального через Латвію та Естонію за підробленими документами.

Про це йдеться у розслідуванні білоруського "Радыё Свабода". Журналісти повідомляють, що українські компанії використовували підроблені литовські сертифікати для ввезення палива з Латвії та Естонії.

Схема постачання палива

За даними Української енергетичної митниці, з 29 грудня 2022 року по 4 січня 2023 року компанія "Юма Трейд" перемістила з Естонії в Україну 50,3 тонни дизельного палива. Реєстрацію було проведено на підставі сертифіката якості литовської компанії Orlen Lietuva.

Однак згодом виявилося, що литовська компанія такого сертифікату не видавала. Згідно з митними документами, з 29 грудня 2022 року до 1 березня 2023 року підприємство за документом, "отриманим незаконним шляхом", ввезло майже 300 тонн дизельного пального невідомого походження з невідомими фізико-хімічними характеристиками. За кожну таку поставку директору української компанії накладався штраф у розмірі 50% ціни нафтопродуктів.

"Згідно з низкою рішень українських судів, компанія Orlen Lietuva знала про використання своїх підроблених сертифікатів, проте невідомо, чи зверталася вона з проханням про розслідування до литовських правоохоронних органів. У компанії не відповіли на запитання", – заявляють журналісти.

При цьому, за їх даними, перевезенням палива в порти Балтики займалися кіпрські компанії, одна з них — Balticpetroleum LTD, зареєстрована в Лімассолі (Кіпр) на ім’я громадянина Латвії Армандса Садаускаса. За даними латвійських ЗМІ, він також контролював нафтові термінали, де оформлювалися митні документи. Коли Латвія дізналася про такий спосіб постачання палива з Росії, компанії почали стверджувати, що вони здійснювалися за попередніми контрактами, а пізніше – з Казахстану.

Білоруське паливо, як встановили журналісти, доставлялося морем з естонського порту Мууга до латвійського порту Рига, де воно зберігалося та перероблялося на території вільної економічної зони ТОВ Pars Terminals. Для перевезення використовувалися танкери як під російським прапором, і під прапором інших країн, зокрема Мальти. У порту Риса нафтопродукти перевантажувалися в бензовози чи автомобільні цистерни, які транспортувалися в Україну автомобільним транспортом.

В Естонію дизель возили залізницею, але з 1 січня 2023 року державне підприємство Operail оголосило про припинення таких перевезень. "З 1 січня 2023 року Operail не перевозитиме вантажі з Росії та Білорусії, але ми продовжуємо перевозити вантажі з інших країн через Росію та Білорусь", – йдеться в офіційному повідомленні компанії.

Судові рішення, штрафи та компанії

За даними розслідувачів, один із районних судів Києва оштрафував керівника українського ТОВ "ЮМА Трейд" на 1042664 гривень за порушення митних правил ввезення дизельного палива з метою реалізації на території України. Ці рішення та супровідні штрафи важливі, оскільки вони свідчать про порушення законодавства та негативні наслідки для українських компаній, які, ймовірно, взяли участь у схемі.

Українська компанія "Юма Трейд" зі статутним капіталом 10 тис. гривень працює на українському ринку з 7 червня 2018 року. За передвоєнний 2021 рік, дохід компанії становив 18 031 300 гривень. Після початку війни він зріс майже вдвічі – до 39 146 200 гривень у 2022 році. Проте у 2023 році чистий прибуток знову знизився – до 234 600 гривень. Кількість працівників компанії також зменшилася з шести у 2021 році до двох у 2023 році.

В Україні також почали створюватись невеликі компанії-посередники у сфері постачання паливом. Так, розслідувачі заявляють, що у Рівненській області з’явилося ТОВ "Пронафта", у Дніпропетровській – ТОВ "Крейнлайт", у Тернопільській – ТОВ "Джі Ойл", у Львівській – ТОВ "Вест Ойл Газ Трейдінг" та ТОВ "Карпатська паливна компанія". Загалом, за даними розслідування, в Україні зареєстровано близько 14 тис. підприємств, основним видом діяльності яких є оптова торгівля нафтопродуктами у суміжних з країною Білорусь територіях.

Порушення законодавства у сфері постачання палива стали проблемою, що потребує негайної реакції. Проведення ретельного розслідування та вжиття заходів для попередження подібних випадків у майбутньому є надзвичайно важливими для забезпечення безпеки та економічної стабільності

Українські компанії використовували ці схеми, порушуючи законодавство. Судові рішення та дослідження показують, що сертифікати були підробленими, а поставки палива могли мати російське або білоруське походження. Ця ситуація має потенційні наслідки для безпеки та економіки країни, тому важливо провести ретельне розслідування та вжити заходів для попередження подібних випадків у майбутньому.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.