Четверг, 04 апреля 2024 12:52

Скандал на Pictures of the Year: фото Associated Press з бойовиками ХАМАСу, які везуть тіло вбитої жінки викликало обурення у світі

Читать на русском

Скандал на Pictures of the Year: фото Associated Press з бойовиками ХАМАСу, які везуть тіло вбитої жінки викликало обурення у світі

Скандал на Pictures of the Year: фото Associated Press з бойовиками ХАМАСу, які везуть тіло вбитої жінки викликало обурення у світі

Престижна фотопремія Pictures of the Year присудила агентству Associated Press нагороду "Командна фотоісторія року" за знімок бойовиків ХАМАС, які везуть тіло вбитої дівчини до Гази.

На фото – 22-річна Шані Лук, яку бойовики ХАМАСу викрали та вбили під час нападу на музичний фестиваль Nova 7 жовтня 2023 року.

Відзнаку в номінації "Командна фотоісторія року" отримала група палестинських журналістів, до складу якої увійшли: Фатіма Шбайр, Охад Цвігенберг, Хатем Алі, Мохаммед Дахман, Франциско Секо, Лео Корреа, Аріель Шаліт, Одед Балілті, Адель Хана, Хатем Мусса та Алі Махмуд.

Але автором саме цього скандального фото є фрілансер Associated Press Алі Махмуд – палестинський фотограф, який приїхав знімати напад на Ізраїль зі сторони Гази.

У мережі обурилися і закликали скасувати нагороду, а на сайті Change.org зʼявилася відповідна петиція. Детальніше про скандал навколо фотопремії розповіли видання PetaPixel, Ynet і The Jewish Chronicle.

 queiqxeihuirkant

Премія Pictures of the Year, організована Школою журналістики Міссурі та спонсорована компанією Nikon, цьогоріч нагородила агентство Associated Press за серію з 20 зображень, серед яких були фото вибухів над Газою, вбитих дітей, руйнувань та інших жахів війни.

Але найбільше обурення у громадськості викликало фото ізраїльтянки Шані Лук, тіло якої везуть бойовики. Саме цей знімок фотопремія першим оприлюднила в Instagram, але після багатьох негативних коментарів – видалила.

Алі Махмуд – один з фотографів, щодо яких провела розслідування організація HonestReporting.

Ця ж організація однією з перших відреагувала на присудження премії від Pictures of the Year.

"Вітаємо Associated Press зі здобуттям нагороди "Зображення року". Як ви почуваєтеся, отримуючи її завдяки палестинським фотожурналістам, які проникли в Ізраїль 7 жовтня і зробили фото, на якому зображено тіло Шані Лук в пікапі ХАМАСу?" – написали медійники у "Твітері".

Представники держструктур Ізраїлю також відреагували на скандал. Зокрема, пані спеціальна посланниця з питань боротьби з антисемітизмом Міхал Котлер-Вунш розкритикувала рішення журі фотоконкурсу, назвавши його "нормалізацією та актуалізацією ХАМАСу й інших терористичних маріонеток кривавих авторитарних режимів".

На інцидент також відреагував Борис Ложкін, віцепрезидент Світового єврейського конгресу і колишній очільник Національної Інвестиційної Ради України.

"7 жовтня минулого року (Алі Махмуд) разом із хамасівцями виїхав на різанину в Ізраїль і знімав усі безчинства терористів. Я глибоко поважаю AP. Багато моїх знайомих і колег співпрацювали та продовжують працювати з цим агентством. Згадаймо хоча б авторів оскароносного "20 днів у Маріуполі", вони теж – кореспонденти АР.

Але одна справа, ризикуючи життям, документувати злочини окупантів, інша – бути штатним хронікером терористів", – написав Ложкін і закликав підписати петицію про скасування нагороди.

Водночас батько загиблої дівчини Ніссім Лук, навпаки, відстояв рішення журі про присудження премії за шокуючу фотографію.

"Добре, що фотографія отримала премію, це одна з найважливіших фотографій за останні 50 років… Якщо я почну плакати, що з цього вийде? Це ж історія.

Через 100 років подивляться і дізнаються, що тут сталося. Я подорожую світом, і всі знають, хто така Шані", – сказав Ніссім ізраїльському ЗМІ.

Петиція про скасування нагороди для фрілансера АР вже отримала понад 124 тисячі підписів.

Шані Лук

Інформаційні агентства АР і Reuters і раніше зазнавали критики з боку єврейських спільнот і, зокрема, родин загиблих ізраїльтян.

Дехто вважав, що фрілансери могли знати про напад ХАМАСу на фестиваль Nova, тому їм вдалося так швидко зафільмувати вбивства і викрадення.

Сім’ї п’яти вбитих навіть подали на журналістів до суду, а організація HonestReporting ініціювала розслідування щодо деяких фрілансерів, які співпрацювали з міжнародними агентства AP, Reuters і CNN.

Утім в офіційній заяві АР заперечило будь-які звинувачення. Агентство заявило, що не знало про напад ХАМАСу заздалегідь, а світлини фрілансерів були зроблені за кілька годин після перших вибухів.

Медійники також повідомили, що не мали і не мають жодних доказів, що позаштатні автори пов’язані з бойовиками ХАМАСу, а будь-які твердження про протилежне "є необачними і небезпечними".

"Документування надзвичайних подій по всьому світу – якими б жахливими вони не були – це наша робота. Без AP та інших новинних організацій світ не дізнався б про те, що відбувалося 7 жовтня", – каже АР.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.