Среда, 07 февраля 2024 14:40

Потрібно розпочати переговори з третіми країнами, - Кулеба про постачання снарядів від Євросоюзу

Читать на русском

Потрібно розпочати переговори з третіми країнами, — Кулеба про постачання снарядів від Євросоюзу

Потрібно розпочати переговори з третіми країнами, — Кулеба про постачання снарядів від Євросоюзу

Для того, що Збройні сили отримали більше боєприпасів від Європейського союзу, Україні потрібно паралельно розпочати переговори з третіми країнами, які законтрактували снаряди в Європі.

Про це повідомляє міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спільної пресконференції з головою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем у Києві.

"Якщо запитати солдата на фронті, що йому зараз треба, він скаже снаряди. Ця відповідь була такою вчора, місяць тому, і рік тому. Масштаб війни та використання Росією артилерії досяг такого рівня, до якого, будемо відверті, європейські склади були не готові. Ми всі маємо відповідати виклику, який перед нами стоїться", — сказав Кулеба.

Для цього, як зазначив міністр, "Україна безпрецедентно для себе нарощує виробництво снарядів, а ЄС вживає безпрецедентних заходів для виробництва снарядів та імпорту з інших країн".

"Треба паралельно вступити в переговори з країнами, які законтрактували снаряди в Європі й сказати їм: вибачте, нам потрібні ці снаряди, щоб захистити Європу. Я думаю, там можна буде домовитися і перенаправити ці снаряди з третіх країн в Україну. Я вдячний Боррелю, що він почав в голос говорити про цю опцію", — зазначив глава МЗС.

Також Кулеба відповів, чи може Україна вирівняти артилерійський баланс з Росією.

"Звичайно можемо, якщо оці всі зусилля будуть досягнені. Я хочу, щоб кожен український солдат знав, що щодня в Києві, Брюсселі та інших європейських столицях ведеться робота — як доставити якомога більше снарядів в Україну, до цього солдата", — наголосив міністр.

Він додав, що хоча українські військові й постійно відчувають снарядний дефіцит, але Росія не здобуває жодних перемог на фронті.

"Там, де немає снарядів, ми зупиняємо російського солдата іншою наявною зброєю. Саме завдяки героїзму та креативу наших солдат нам вдається втримати Росію. Але головна мета, щоб снарядний дефіцит не перейшов в снарядний голод", — підкреслив Кулеба.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.