Понедельник, 15 января 2024 22:35

Корупційна схема у судах: Чому суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду став мільйонером і підозрюється в хабарництві

Читать на русском

Корупційна схема у судах: Чому суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду став мільйонером і підозрюється в хабарництві

Корупційна схема у судах: Чому суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду став мільйонером і підозрюється в хабарництві

Нещодавно правоохоронці повідомили про викриття корупційної схеми, яка дозволяла чоловікам призовного віку уникати мобілізації та виїжджати за межі України. До цієї схеми причетні судді у Білгород-Дністровського міськрайонному суді Одеської області, серед яких Олександр Боярський. Журналісти «Слідства.Інфо» виявили, що його родичі стали власниками дорогої нерухомості у 2023 році на понад 500 тисяч доларів. Згідно з деклараціями, суддя не має власного житла та авто.

9 січня НАБУ вручила судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександру Боярському підозру в хабарництві. Правоохоронці вважають, що Боярський просив 1,5 тисячі доларів за те, що ухвалив «потрібне рішення» у справі про позбавлення батьківських прав матері на користь чоловіка призовного віку.

Правоохоронці вважають, що суддя Боярський причетний до масштабної корупційної схеми, яка дозволяла чоловікам призовного віку уникати мобілізації та виїжджати за межі України. Ця схема передбачала видачу судових рішень щодо встановлення місця проживання неповнолітньої дитини із батьком, аби він використовував таке рішення як підставу для виїзду з нею за кордон.

Протягом 2022-2023 року кількість таких справ виросла серед усіх судів України, але тільки в Білгород-Дністровському міськрайонному суді Одеської області їх розглядали найбільше. Правоохоронці кажуть про понад 1000 рішень.

Місцеві медіа називають Олександра Боярського суддею-мільйонером. У його декларації за 2022 зазначено, що він має на рахунках 72 075 доларів США, 45 962 євро та 2 955 223 гривні.

 qrxiquikhideuant

Олександр Боярський займається лише суддівством та викладає в університеті й не має ніякого бізнесу. У сім’ї Боярського підприємці тільки його родичі — Зоя Боярська, Володимир Боярський та Ганна Боярська. Вони мають багато нерухомості в Одесі та області, яку здають в оренду.

Суддя Боярський декларує, що безоплатно користується квартирою, яка належить Зої Боярській. Також у деклараціях вказано, що суддя безоплатно користується машиною та квартирою, які належать Ганні Боярській.

Ганна і Володимир теж фігурують у деклараціях судді, наприклад, вони дарують судді гроші. У 2021 році Ганна і Володимир подарували Боярському 268 тис. грн, а у 2020 році — 300 тис.₴

Ганні Боярській у 2023 році подарували 5 квартир у ЖК «Aqua Marine». У інтернеті ціни за один метр квадратний у цьому житловому комплексі коливаються від 700 доларів й до 1400 доларів. Загальна площа квартир, якими володіє Ганна, складає майже 322 квадратних метри. Тобто, Ганна Боярська, за найскромнішими підрахунками, отримала у 2023 році в подарунок нерухомості на 225 тис. дол.

Володимир Боярський теж отримав дорогу нерухомість у 2023 році. Так, він придбав під Одесою три земельні ділянки. За даними Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, їх вартість складає майже 10 млн грн (близько 264 тис. дол.). Також він став власником двох квартир в Одесі загальна площа яких складає 106,2 квадратних метри.

Журналісти «Слідства.Інфо» подзвонили судді Олександру Боярському, щоб дізнатись звідки у його родичів кошти на нову нерухомість у 2023 році, але він відмовився спілкуватися з журналістами.

12 січня Вища рада правосуддя дозволила затримати Олександра Боярського. Самого Боярського не було на засіданні ВРП, як він пояснює, був хворим.

Нагадаймо, що журналісти NGL.media нещодавно виявили, що під час широкомасштабної війни в українських судах різко збільшилась кількість справ, де чоловік позбавляв батьківського права на їх спільну дитину. Більшість цих справ була фіктивна й потрібна лише, щоб оформити місце проживання дитини у чоловіка вдома. Таким чином чоловіки намагалися уникнути мобілізації та виїжджали за кордон.

У 2022 році рішення про спільне проживання й утримання дітей на свою користь отримали уже 859 чоловіків, а у 2023 році в українських судах зафіксовано уже 2708 таких рішень.

Журналісти виявили, що 30% таких рішень виносив Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області суду. Майже усі ці рішення ухвалили лише четверо суддів цього суду — Олександр Боярський (364), Сергій Савицький (312), Валентин Заверюха (124) та Юлія Шевчук (30).

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.