Вторник, 02 апреля 2024 12:24

Нардеп Геннадій Вацак: мільярди від контрабанди під маскою кондитерського бізнесу та розкішний автопарк

Читать на русском Read in English

Нардеп Геннадій Вацак: мільярди від контрабанди під маскою кондитерського бізнесу та розкішний автопарк

Нардеп Геннадій Вацак: мільярди від контрабанди під маскою кондитерського бізнесу та розкішний автопарк

Два Роллс-Ройси, Бентлі, Ламборгіні та навіть автомобіль Джеймса Бонда – Астон Мартін. Такий набір автівок міг би бути доречним на Женевському автосалоні. Але насправді ця колекція стоїть в гаражі народного депутата України з Вінниччини Геннадія Вацака.

Геннадій Вацак є власником «Кондитерського дому «Вацак»» та веде будівельний бізнес у Вінницькій області, зокрема в його рідному місті Могилів-Подільський. Його біографія має дуже великі прогалини, тому зрозуміти, яким чином він зміг заробити на стартовий капітал для відкриття кондитерської справи, не надто легко. Відомо, що Вацак закінчував медичний технікум, але вищої освіти не має. В 90-х працював фельдшером та офіціантом. А у 2001 році несподівано стає великим бізнесменом і створює «Кондитерський дім «Вацак»».

З кондитерським бізнесом так само не все просто. Згідно з даними реєстрів КД «Вацак» зареєстровано тільки у 2019 році, хоча на сайті підприємства зазначається, що створено воно було у 2001 році. Тобто дослідити, що відбувалось з фінансовими потоками компанії за період строком у 18 років не видається можливим.

різне qhtixhiqtdiqtdant

різне

Могилів-Подільський – це містечко на самому кордоні з Молдовою. В перші дні війни ті українці, які намагались виїхати з України через молдовський кордон, могли побачити, що нічим визначним воно не виділяється. Але цінність його саме в непримітності та достатньо специфічному ставленні прикордонників до перевірок під час перетину кордону.

Наш журналіст на власні очі бачив, як у перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну через кордон у Могилів-Подільському проходили сотні чоловіків призовного віку. Ціна питання тоді коливалась від 200 до 500 доларів, і бажаючих було хоч греблю гати.

Приблизно така ж ситуація на цьому кордоні з контрабандними потоками. У грудні 2023 року правоохоронці вилучили понад 20 тонн контрафактного алкоголю, тару для пакування, майже 330 тис. грн у різній валюті, рації, засоби для глушіння сигналу, легкові та вантажні автомобілі, «чорнові» записи тощо. Загальна вартість вилученого сягає 5 млн₴ Готова продукція збувалась через поштові відділення, доставкою власними автомобілями та навіть через інтернет-магазини.

І це тільки одна новина з найбільш свіжих. З інших можна дізнатись і про незаконний «спиртопровід», який був прокладений на кордоні між Україною та Молдовою. І про постійний потік незаконних поставок тютюнових виробів. І про те, як під прикриттям «волонтерських корочок» через кордон у Могилів-Подільському їздять юнаки на Бентлі та Ламборгіні.

Останній приклад стосується згаданого народного депутата Геннадія Вацака. За даними видання «Українська правда», його сини Станіслав та Владислав 2002-го та 1995-го років народження від початку війни виїжджали за кордон за волонтерською системою «Шлях» на Bentley Bentayga та Lamborghini Urus.

Обидва ці автомобілі присутні в останній декларації депутата Вацака. В ній також вказаний Maserati Quattroporte, Rolls-Royce Cullinan, декілька Land Rover та BMW X7. Rolls-Royce Cullinan був придбаний весною 2023 року і записаний на компанію народного депутата «Кондитерський дім «Вацак». Його вартість сягає 700 000 доларів.

різне

А от чого немає в декларації народного депутата Геннадія Вацака, так це ще одного Rolls-Royce. Седан моделі Ghost був придбаний також на компанію нардепа за декілька тижнів до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у лютому 2022 року. Видання "ТопЖир" публікувало фото цього авто, виконаного в чорно-карамельній кольоровій гамі.

«Вартість англійського люкс-кару Ghost сягає півмільйона доларів. Rolls-Royce Ghost останнього покоління оснащено 12-циліндровим бензиновим мотором потужністю 570 кінських сил. Максимальна швидкість обмежена електронікою на позначці 250 км/год, а розгін від 0 до 100 км/год становить 4,8 секунди. Витрати пального? Ну так, щоб чисто поржати (навряд чи власників Роллсів це справді бентежить) – близько 30 літрів на 100 км шляху», – пишуть журналісти профільного видання.

різне

На всіх своїх автівках Вацак використовує однакові цифри в номерах 0001. Саме з таким поєднанням цифр в Могилів-Подільскому, де навіть немає нормальних доріг, був помічений Aston Martin Superleggera. Вартість цієї найпотужнішої та найшвидшої моделі – близько 300 тисяч доларів. Цього автомобіля ніколи не було в деклараціях народного депутата Геннадія Вацака.

різне

Найбільш розкішні автівки у колекції Вацак записує у власність своєї кондитерської компанії. Адже насправді, згідно з його фінансовою звітністю, він не міг би собі дозволити навіть одне таке авто. Його дохід у 2023 році склав 642 тисячі гривень, його дружини Вікторії – 5 млн 514 тисяч гривень. Готівки Вацак має у розмірі 480 000 гривень, його дружина – 2 млн 150 тис гривень. Кошти на рахунках у банках сягають декількох сотень тисяч.

Отже, якщо взяти за основу ціну останнього Rolls-Royce Вацака 700 000 доларів, то це еквівалентно майже 26 мільйонам гривень. Якщо скласти всі заощадження родини Вацаків, то їх би не вистачило навіть на половину такого авто. Не кажучи вже про те, що елітних автомобілів у народного депутата декілька.

різне

Але схоже суспільний резонанс щодо недоречності купівлі найдорожчих автомобілів в світі під час війни в Україні не мав жодного впливу на Геннадія Вацака. Адже в січні 2024 року на його компанію «Кондитерський дім «Вацак»» було придбано Infiniti QX80 2021 року випуску. За інформацією профільних видань, в залежності від комплектації, вартість цього автомобіля може коливатися від 70 до 90 тисяч доларів.

різне

Прогалини в ранній біографії народного депутата Геннадія Вацака викликають багато запитань. Зокрема, преса неодноразово припускала, що він, разом зі своїм товаришем, колишнім багаторічним міським головою Могилів-Подільського Петром Бровком, можуть стояти за потоками нелегальної продукції через кордон з Молдовою. Сусідня країна останні десятиліття вважається мало не міжнародним хабом контрабанди, наряду з невизнаним Придністров’ям. Для ділків з Могилів-Подільського це відкриває неабиякі можливості. Особливо це стосується нелегальних поставок алкоголю, який тече рікою по молдавсько-українському кордону.

Геннадія Вацака не можна назвати бідною людиною, тим паче, що його підприємство за останні роки, незважаючи на війну, показує зростання. Однак, якщо порівняти вартість його автопарку, не кажучи про кількість земельних ділянок, з його офіційними доходами, – то закрадається думка про те, що гроші «капають» не тільки з офіційних джерел.

Автор: Олена Добродій

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.