Пятница, 09 февраля 2024 10:22

В уряді Польщі підтримали вимоги фермерів, що блокують кордон з Україною

фермер,кордон,угорщина

Польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський заявив, що протести фермерів проти напливу товарів з України є виправданими.

Про це він сказав в ефірі Польського радіо, передає "Європейська правда".

фермерів є законні побоювання, очікування, вимоги обмежити надмірний приплив товарів з України, а також з інших неєвропейських ринків на територію ЄС, зокрема, до Польщі", – сказав міністр.

За його словами, "Польща та інші прикордонні країни найбільше постраждали від рішення ЄС лібералізувати торгівлю, відкрити ЄС для притоку товарів з України, без мит, без квот".

"Це мала бути форма допомоги Україні. Ми розуміємо допомогу, поляки надали її дуже сильно і від щирого серця...ми ведемо двосторонні переговори з Україною про те, що ми хочемо встановити певні квоти, обсяги, які ми будемо контролювати. Якщо певного товару буде забагато, то буде блокада", – сказав Секерський.

"Протести польських, французьких і німецьких фермерів...були дуже корисними для тиску на ЄК...це прийнятні форми протесту. Ми провели зустріч з представниками всіх профспілок і фермерських організацій, з фермерським самоврядуванням, щоб ці протести були найменш обтяжливими для громадян, але мали інформативне повідомлення про те, чому вони протестують. Це пов’язано з їхньою складною економічною ситуацією", – зазначив міністр.

Політик підкреслив, що у певних сферах буде потрібна повна блокада імпорту, як у випадку з зерновими.

"Можливо, це буде потрібно по цукру, м’ясу птиці – ми це аналізуємо. Ми будемо вносити пропозиції до ЄК, але ми також хочемо встановити це у відносинах з Україною", – пояснив він.

"Ми будемо вести переговори однозначно до кінця, тому що правота на боці фермерів і Мінагрополітики, яке має схожу з фермерами позицію", – додав він.

Як повідомлялося, у межах протестів польські фермери планують заблокувати рух у п’яти пунктах пропуску на кордоні з Україною: три – 9 лютого, ще два – 12 лютого. Уже відомо про старт блокади на пункті пропуску "Медика – Шегині".

Автор: Юлiя Недашківська

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.