Суббота, 10 февраля 2024 12:53

В ГУР прокоментували рішення Суду ООН щодо фінансування Росією тероризму

Читать на русском

В ГУР прокоментували рішення Суду ООН щодо фінансування Росією тероризму

В ГУР прокоментували рішення Суду ООН щодо фінансування Росією тероризму

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов назвав «помилкою і катастрофою» рішення Міжнародного суду ООН у частині звинувачень Росії у фінансуванні тероризму.

Про це він заявив французькому виданню Liberation, передає пресслужба ГУР.

У ГУР зауважують, що згідно з трактуванням Суду, Росію не можна визнавати спонсором тероризму, «оскільки російський ЗРК «Бук», яким у 2014 році вбили 298 цивільних пасажирів та членів екіпажу "боїнга" МН-17, є зброєю, а не грошима».

«Це ганьба для міжнародної судової системи, це рішення суду є помилкою і катастрофою. Невизнання очевидних фактів матиме дуже важливі наслідки, передусім для багатьох цивілізованих країн», ― наголосив Буданов.

За словами начальника ГУР МОУ, відповідне рішення Суду породжує серйозні ризики.

«Якщо держава-агресор дасть (бойовикам — ред.) "ЗРК", але не гроші, і вони зіб’ють цивільний «боїнг», то, в принципі, це не буде тероризмом», ― заявив Буданов.

Як повідомлялося, Міжнародний суд ООН 31 січня оголосив рішення у справі щодо порушення Росією двох конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

Суд, зокрема, дійшов висновку, що Росія не виконала своїх зобов’язань щодо розслідування випадків фінансування тероризму стосовно осіб, які могли це робити.

Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Обвинувачення, висунуті Росії, включали: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; вибух під час мирного зібрання у Харкові; дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад; заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української і кримськотатарської мов.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.