Вторник, 02 января 2024 07:08

Податківці запланували на новий рік понад 3,2 тисячі перевірок бізнесу

налоги,налог

Державна податкова служба (ДПС) запланувала провести у 2024 році 3 242 перевірок бізнесів – як компаній, так й фопів.

Більш ніж у половині випадків відбудуться документальні перевірки компаній, повідомляє сервіс для роботи з відкритими даними Опендатабот.

Зокрема, планують провести 2 328 перевірок компаній і 914 перевірок фопів. Це на 19% менше, аніж у 2023, коли податківці перевірили до 2551 компанію та 1461 фоп.

У 61,6% випадків податківці перевірятимуть документи компаній. У 28% випадків ДПС завітає до фопів.

Водночас перевірок бізнесів, у яких є питання по військовому збору та ЄСВ, поменшає удвічі у порівнянні до 2023 року – 156 компаній. Перевірки у фінансових компаній-нерезидентів складають лише 5% плану.

Найбільше перевірок компаній припадає на Київ – 590. На другому місці – Дніпропетровщина – 205 перевірок, на третьому – Львівщина (156).

Найчастіше перевірятимуть бізнеси, що працюють у сфері оптової торгівлі – на них припадає аж 22% від загальної кількості перевірок компаній. Також запитаними у податківців у 2024 році будуть бізнеси у сфері сільського господарства та мисливства – 14.8% перевірок. Замикає топ перевірка роботи бізнесів у сфері роздрібної торгівлі – 6,9%.

Читайте також: Нацбанк затвердив плани інспекційних перевірок на 2024 рік

Як повідомлялося, на початку грудня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок".

Згідно із документом, до проведення документальних планових перевірок можуть бути включені підприємства у сфері виробництва підакцизної продукції, азартних ігор, фінансових послуг, а також платники, які за 2021 рік:

  • мали в 2 рази більшу дебіторську заборгованість ніж кредиторську;
  • мали рівень сплати податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість менший ніж 50% по галузі;
  • річний дохід становить понад 10 млн грн, а загальна сума витрат становить понад 75% суми річного доходу.

Водночас не повертаються перевірки для ФОПів першої та другої групи, а також для підприємств на тимчасово окупованих територіях або територіях, де йдуть бойові дії.

Автор: Михайло Орлюк

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.